GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regioner betalar miljoner för app-tjänst

Över 50 000 patienter i Sverige har sedan förra året tagit hjälp av en app för lindring av artros. Notan skickas till hemregionen och sedan förra året har landets regioner fått betala 180 miljoner kronor för användandet, skriver .
Medicin och hälsa • Publicerad 25 oktober 2021
En app som ska hjälpa patienter med folksjukdomen artros kostar regionerna mycket pengar. Arkivbild.
En app som ska hjälpa patienter med folksjukdomen artros kostar regionerna mycket pengar. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

Det är när ett företag sluter avtal med en privat vårdcentral som ingår i vårdvalet som regionerna blir skyldiga att ersätta användandet av appens tjänster. Patienterna betalar inget, men varje besök kostar 275 kronor och räkningen skickas till hemregionen.

Mats Henningsson, hälsovalschef i Region Sörmland som samordnar regionernas utbetalning till app-företaget, är kritisk.

– Om företaget hade vänt sig till oss för att sälja in sin idé så hade vi sagt nej, för vi tycker att det här kan vi klara själva, säger han till tidningen.

Enligt Henningsson följer företaget inte regionens princip om inledande fysisk bedömning för att fastställa artros, och därefter erbjuda maximalt tio–tolv digitala behandlingar. Regionens granskningar visar att vissa patienter har fått ett 30-tal behandlingar.

– Företaget vill knyta upp patienten till att träna hos dem, vilket genererar en ersättning, och det tycker inte vi är riktigt seriöst, säger Henningsson till BT.

Det aktuella företaget ifrågasattes i våras av samma anledning av 16 professorer i ortopedi i en debattartikel i Läkartidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.