Annons
Nyheter

Rekord i antalet samtal om huggormsbett

Djur • Publicerad 2 juli 2020
Antalet samtal om huggormsbett till Giftinformationscentralen har skjutit i höjden. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Giftinformationscentralen har fått in rekordmånga samtal om huggormsbett i juni, rapporterar Sveriges Radio Kalmar. Förra månaden mottogs totalt 340 samtal, jämfört med 260 stycken under motsvarande period 2019.

– Vi är inne i vår högsäsong och juni 2020 har vi haft fler samtal än någon tidigare registrerad månad. Det är väldigt mycket huggormsbett nu, säger Erik Lindeman, överläkare på giftinformationscentralen till SR.

Annons

Blodtrycksfall, kräkningar, svullna luftvägar och diarré är några av de symptom som kan uppstå efter ett huggormsbett. Enligt Erik Lindeman är det däremot väldigt ovanligt att människor dör av ett huggormsbett.

– Jämfört med ormar i Australien eller Indien är huggormen en förhållandevis trevlig varelse. Men det är ganska allvarligt att bli huggormsbiten, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons