Annons
Nyheter

Rekord i återkrav från Försäkringskassan

Ekonomi • Publicerad 8 september 2021
Försäkringskassan begärde tillbaka rekordmycket pengar på grund av felaktiga utbetalningar under 2020, rapporterar tidningen Kollega. Arkivbild.
Försäkringskassan begärde tillbaka rekordmycket pengar på grund av felaktiga utbetalningar under 2020, rapporterar tidningen Kollega. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Försäkringskassan krävde tillbaka 2 miljarder kronor i felaktiga utbetalningar under 2020 – en miljard kronor mer än under ett normalår, rapporterar tidningen Kollega. Hittills i år har myndigheten gjort återkrav på omkring 1,3 miljarder kronor.

I siffran ingår faktiska utbetalningar och planerade utbetalningar som stoppats.

Annons

Oftast startas utredningar efter tips och de vanligaste tipsen handlar om bostadsbidrag och sjukpenning.

När det visar sig att någon fått en felaktig utbetalning kan antingen pengarna krävas tillbaka, ersättningen minska eller dras in. I en del fall leder det också till polisanmälan.

– Sammanlagt leder 23 procent av myndighetens utredningar till en polisanmälan. I år har vi hittills lämnat in 3 000 anmälningar till polisen. Och då handlar det om att man systematiskt lämnat felaktiga uppgifter och har intygat månad efter månad att man exempelvis är sjukskriven fast man jobbar, säger Thomas Nyström, controller på Försäkringskassan, till tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons