Annons
Nyheter

Rekordhet marknad för fritidshus

Svenskarna fortsätter att storshoppa på fritidshusmarknaden, enligt nya siffror från Svensk mäklarstatistik som TT tagit del av.
Samtidigt vittnar flera aktörer på marknaden om olika rekordnivåer under juni.
Ekonomi • Publicerad 7 juli 2020
– Det är en genomgående stor efterfrågan i hela landet, säger Marcus Svanberg.
– Det är en genomgående stor efterfrågan i hela landet, säger Marcus Svanberg.Foto: 

På den svenska marknaden såldes det i juni 942 fritidshus, enligt preliminära siffror från Svensk mäklarstatistik, som TT tagit del av. Det kan jämföras med samma månad i fjol, då det såldes 897 objekt.

Att marknaden är stekhet syns inte bara i dessa siffror – flera aktörer på marknaden vittnar om högtryck.

Annons

– Det är en genomgående stor efterfrågan på fritidshus i hela landet. Det är fortsatt en väldigt stark marknad. Det är väldigt mycket folk på visningar och absolut ett högt tryck, säger Marcus Svanberg.

– Samtidigt är det är lägre utbud i sommar, jämfört med förra året. Många som redan har ett sommarhus vill inte heller sälja, för att man inte kan resa utomlands på samma sätt som tidigare, fortsätter han.

Säljarens marknad

Så de som går i säljtankar har vinden på sin sida just nu, enligt Svanberg.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling mäklade 212 fritidshus i juni i år och 181 samma månad förra året, vilket är en ökning på 17 procent.

– Det hade kunnat mäklas många fler fritidshus om man hade varit beredd att sälja.

Mest populärt är områden med eller i närheten av kusten, som inte ligger på så långa avstånd från badmöjligheter.

Enligt Svanberg är trenden bland intressenter yngre familjer som är sugna på att göra slag i saken.

– Det kan vara familjer som kanske tänkt på att köpa villa, men nu istället siktar in sig på ett fritidshus med vinterbonad. Det är också främst en svensk marknad. Utländska personer drar sig för att komma hit, på grund av restriktioner. Exempelvis är efterfrågan från norrmän inte vad den varit tidigare.

Budpremien på rekordnivå

Även Hemnet konstaterar att sommarhusen är väldigt populära i år. Enligt Hemnet såldes via deras tjänst rekordmånga fritidshus i juni: 1 228 objekt.

– Vi måste tillbaka till 2015 för att hitta en lika hög säljvolym, då såldes det 1 389 fritidshus, säger Erik Holmberg.

Annons

Att dessa siffror skiljer sig jämfört med siffrorna från Svensk mäklarstatistik beror på att de respektive företag definierar "fritidshus" olika, uppger de båda aktörerna.

Även budpremien är på rekordnivå. I maj var den upp 12 procent, vilket är det högsta så lång tillbaka som Hemnet har en sammanhängande tidsserie. I juni var budpremien något lägre – men fortfarande hög – och ökade med 11 procent.

– Detta är högre än för både bostadsrätter och villor, vilket är väldigt anmärkningsvärt, säger Erik Holmberg.

– Att budpremien är så pass hög är ett tydligt tecken på en het marknad där efterfrågan är högre än utbudet och då blir det generellt fler spekulanter per fritidshus vilket leder till mer aktiva budgivningar. Normalt brukar den genomsnittliga budpremien för fritidshus ligga runt noll vilket innebär att slutpris och utgångspris är i genomsnitt samma men nu har vi alltså haft två månader i rad över tio procent, tillägger Erik Holmberg.

Fakta: Fritidshusmarknaden i juni

Antal sålda fritidshus i juni 2020 enligt Svensk mäklarstatistik (preliminärt): 942

Antal sålda fritidshus i juni 2020 genom Hemnet: 1228

Antal sålda fritidshus i juni 2020 genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling: 212

Därför skiljer sig siffrorna åt:

Vid taxeringen av småhus 2015 slopas typkoden för fritidshus, skriver Skatteverket på sin hemsida. Alla småhus, oavsett om det är permanentboende eller fritidshus, klassas sedan dess som småhus, enligt Skatteverket.

Enligt Svensk mäklarstatistik bestämde typkoden vad som ingick i statistik som fritidshus, både från myndigheter samt Svensk mäklarstatistik. Eftersom många fritidshus över tid fått permanentstandard, ibland kommunalt vatten/avlopp, och blivit permanent bebodda, upphörde koden. Sedan dess så är Svensk mäklarstatistiks kriterier att ett objekt som säljs annonseras som fritidshus.

Enligt Hemnet finns det en rad kriterier som skiljer sig mellan Hemnet och Svensk mäklarstatistik hur respektive definierar "fritidshus".

Källa: Svensk mäklarstatistik, Hemnet, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Skatteverket.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons