Annons

Rekordlåg tillgång på mat i Nordkorea

Matransonerna i Nordkorea har minskat till 300 gram per dag. Det är den lägsta nivån för den här tiden på året sedan mätningarna inleddes, visar en ny studie från FN.
Nordkorea • Publicerad 3 maj 2019
Matransonerna i Nordkorea minskas efter dåliga skördar, enligt en ny FN-rapport. Arkivbild.
Matransonerna i Nordkorea minskas efter dåliga skördar, enligt en ny FN-rapport. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

– Den nya matsäkerhetsuppskattningen i Nordkorea har kommit fram till att 10,1 miljoner människor lider av dålig livsmedelssäkerhet efter de sämsta skördarna på tio år på grund av torka, värmeböljor och översvämningar. Det innebär att de inte har tillräckligt med mat fram till nästa skörd, säger Herve Verhoosel, talesperson för FN:s världslivsmedelsprogram WFP.

Bland de 10,1 miljoner nordkoreaner som behöver hjälp finns de 7,5 miljoner som är beroende av regeringens matransoner.

Annons

Nordkoreanernas proteinintag är väldigt lågt, visar kartläggningen som gjordes på begäran av Nordkorea mellan den 29 mars och den 12 april. En del äter animaliskt protein bara några gånger per år.

WFP och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation är bland de få hjälporganisationer som har tillträde till Nordkorea. De gjorde kartläggningen tillsammans genom besök vid lantbruk, plantskolor, matdistributionskontor och hushåll.

Jordbruksproduktionen på 4,9 miljoner ton är den lägsta sedan säsongen 2008–2009, vilket har lett till en brist på 1,36 miljoner ton, enligt Verhoosel.

I mitten av 1990-talet drabbades landet av en svår hungersnöd där tre miljoner människor avled. WFP planerar en ny kartläggning i juli och augusti för att få en bättre överblick över krisen.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om protein.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons