Annons
Nyheter

Rekordmånga dollarmiljonärer i Sverige

Världen får allt fler rika människor och under förra året nådde Sverige en rekordnivå i antalet dollarmiljonärer. Aldrig tidigare har det funnits så många i landet.
Ekonomi • Publicerad 9 juli 2020
Flest dollarmiljonärer finns i USA, följt av Japan, Tyskland och Kina. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

I Sverige ökade antalet dollarmiljonärer mellan 2018 och 2019 från 129 000 till 142 000. Det framgår av årets version av rapporten World Wealth Report, som görs av det franska it-konsultbolaget Capgemini. Det är det högsta antalet sedan den årliga rapporten började publiceras för 24 år sedan.

– Jag skulle gissa att det har ökat under lång tid i Sverige eftersom kapitalinkomsterna har ökat och folk har fler reavinster från aktier, tillgångar och företag, säger Andreas Bergh, nationalekonom vid Lunds universitet, när han får höra om rapportens resultat.

Annons

– Sverige är inte unikt, möjligen är ökningen större här för att vi ligger på en ganska låg nivå med färre superrika, men vi har under flera decenniers tid blivit mer och mer normala även i den aspekten och gått mot ökade toppinkomster och fler med höga kapitalinkomster.

Sverige hamnar i toppen

Enligt rapporten klättrar Sverige två placeringar i jämförelse med 2018 och hamnar på plats 23 över flest dollarmiljonärer i världen. Flest finns i USA, följt av Japan, Tyskland och Kina. Sverige hade en ökning i antalet dollarmiljonärer med tio procent under 2019.

– Sverige har haft en ökad internationalisering av kapitalet, ökade vinster, stigande börser och flera framgångsrika it-företag.

TT: Hur har utvecklingen för de rikaste personerna sett ut historiskt i Sverige?

– Det är inte riktigt som man skulle kunna tro. Sverige har alltid haft ett antal väldigt rika storföretagare och ägarfamiljer, säger Andreas Bergh och fortsätter:

– Jag har tidigare beskrivit Sverige som en kapitalistisk välfärdsstat. Bilden av att Sverige är väldigt jämlikt gäller den breda medelklassen. Vi har haft en väldigt låg andel fattiga, men vi har också en tradition av kapitalism, storföretag och framgångsrika ägarfamiljer som går långt tillbaka.

TT: Hur påverkar det Sverige att få fler dollarmiljonärer?

– Det gör det på jättemånga sätt. Å ena sidan är det ett tecken på att det faktiskt går att bli rik även i Sverige. Det har stundom sagts att det är väldigt svårt, men det håller på att förändras. Andra skulle säga att det ökar ojämlikheten i Sverige och att det är något dåligt. Sverige blir mer likt andra länder. Det är två sidor av samma mynt.

Allt fler miljonärer i världen

Globalt sett så ökade antalet dollarmiljonärer och deras förmögenheter växte med nio procent under 2019. Nu väntar dock osäkra tider på grund av coronakrisen i världen.

– Ibland gör man tankemisstaget att tro att det bara blir dåligt för ekonomin på grund av en pandemi, men det finns sektorer som gynnas av att vi lever på helt andra sätt. Sektorer som lockar till sig stora mängder riskkapital nu, så som medieindustrin.

Annons

– Det är ett extremt osäkert läge i världsekonomin just nu. Därför ska man vara väldigt försiktig med prognoser, säger Andreas Bergh.

Fakta: Dollarmiljonärer

Som dollarmiljonär (High Net Wealth Individuals) räknas den som har investeringsbara tillgångar på en miljon amerikanska dollar. Då räknas inte primärbostad, samlarobjekt, förbrukningsvaror och konsumtionsvaror med.

I Sverige steg antalet dollarmiljonärer mellan 2018 och 2019 från 129 000 till 142 000.

Sverige hade störst ökning i Norden med 10 procent. Danmark hade en ökning med 8 procent och Norge med 4 procent.

USA, Japan, Tyskland och Kina har flest dollarmiljonärer. Sammanlagt finns 62 procent av alla dollarmiljoner i dessa fyra länder.

Dollarmiljonärernas förmögenhet steg globalt sett under 2019 med 9 procent

Ökningen i antalet dollarmiljonärer och ökningen av deras tillgångar var 2019 störst i Nordamerika och Europa. Det är första gången sedan 2012 som ökningen var större där än i de asiatiska ekonomierna.

Källa: World Wealth Report 2020

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons