Annons
Nyheter

WHO: Det kommer bli värre, värre, värre

WHO-chefen skrädde inte orden när han på måndagen varnade för konsekvenserna av att allt fler länder monterar ner sina insatser för att få bukt med coronavirusets framfart.
Coronaviruset • Publicerad 13 juli 2020
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus är djupt oroad över att antalet bekräftade coroansmittade ökar kraftigt. Arkivbild.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus är djupt oroad över att antalet bekräftade coroansmittade ökar kraftigt. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
En person testas för covid-19 i La Paz i Bolivia.
En person testas för covid-19 i La Paz i Bolivia.Foto: Juan Karita/AP/TT

Efter det dystra rekordet i söndags om 230 000 nya fall av bekräftade coronasmittade under ett dygn konstaterats, präglades måndagens pressträff med WHO av oro för att utvecklingen går åt fel håll.

– Låt mig vara uppriktig. Allt för många länder går åt fel håll, sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus..

Annons

– Viruset är fortfarande samhällets fiende nummer ett, men handlingarna hos flera regeringar och hos flera människor speglar inte detta.

Fyra scenarier

Tedros Adhanom Ghebreyesus underströk också att trots att antalet dagliga dödsfall till följd av viruset ligger relativt stabilt finns det en hel del att oroa sig för. Han förklarade sedan att han ser fyra pågående scenarior framför sig. Nummer ett är de länder som har hög beredskap och som lycktas undvika större virusutbrott, nummer två är de som har större utbrott under kontroll, nummer tre är de länder som har börjat lätta på sina restriktioner men som är på väg att åka på bakslag. Nummer fyra är länder som enligt WHO-chefen befinner sig i en "intensiv övergångsfas".

Om regeringar inte genomför omfattande strategier för att stoppa spridningen av viruset och om människor inte följer de grundläggände hälsoprinciperna, så finns det bara en möjlig utveckling av pandemin, enligt Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Det kommer att bli värre, och värre, och värre.

Utökad testning

Över hela världen har cirka 570 000 människor avlidit till följd av coronaviruset. Mer än 12,9 miljoner har konstaterats smittade sedan utbrottets början i Kina i slutet av förra året.

I vilken mån de växande covidsiffrorna beror på ökad smittspridning, eller om det på en del håll handlar om utökad testning och spårning, är oklart.

Flest nya konstaterade fall finns i USA, Brasilien, Indien och Sydafrika.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons