Annons
Nyheter

Religiös ledare dödad i självmordsdåd

Afghanistan • Publicerad 11 augusti 2022

En högt uppsatt religiös ledare med kopplingar till talibanerna har dödats i ett självmordsdåd i Afghanistans huvudstad Kabul.

Rahimullah Haqqani har i Afghanistan gjort sig känd som en kritiker till terrororganisationen IS och hade – i strid med talibanernas ideologi – nyligen gett sitt stöd till att flickor ska få gå i skolan.

Annons

– Det finns inget i sharia (de islamiska religiösa reglerna) som rättfärdigar tanken på att undervisning för flickor inte ska tillåtas. Inte alls, sade han till BBC i maj.

IS har tagit på sig dådet, där ytterligare tre personer skadades.

Rahimullah Haqqani hade enligt talibanerna ingen officiell roll inom rörelsen, men var inflytelserik och hade varit lärare åt flera talibaner.

Talibanerna har efter sitt maktövertagande i Afghanistan för ett år sedan infört hårda restriktioner mot flickors skolgång i landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons