Annons
Nyheter

Renault kan knoppa av elbilsenhet

Ekonomi • Publicerad 8 november 2022
Den franska biltillverkaren Renault organiserar om. Arkivbild.
Den franska biltillverkaren Renault organiserar om. Arkivbild.Foto: Jacques Brinon/AP/TT

Den franska fordonstillverkaren Renault splittar verksamheten i två delar: en för eldrivna fordon och en för fordon med förbränningsmotorer. Den senare kommer att drivas tillsammans med kinesiska Geely.

Samtidigt slår Renault fast att man kommer att sikta på att i princip fördubbla sin vinstmarginal de närmaste åren, upp mot målet på 10 procent 2030. I år ligger den på drygt 5 procent.

Annons

Elbilsenheten Ampere, med omkring 10 000 anställda i Frankrike, kommer att förberedas för en separat notering på Parisbörsen under andra halvåret 2023. Det kan även bli aktuellt att ta in fler storägare.

I samband med omorganisationen kommer Renault att slå ihop sin utveckling och tillverkning av förbränningsmotorer med kinesiska Zhejiang Geely Holding Group i ett nytt bolag där Renault blir hälftenägare. Denna verksamheten kommer att ha omkring 19 000 anställda i 17 fabriker på tre kontinenter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons