Annons
Nyheter

Resa söderut i Europa möjligt – men snårigt

Danmarks gräns är stängd för de flesta svenskar, men ska du flyga från Kastrup eller göra en transitresa genom landet går det bra att passera.
Om du har rätt dokument.
Coronaviruset • Publicerad 2 juli 2020
En strand vid Medelhavet hägrar för många. Men vägen dit kan vara snårig. Arkivbild.
En strand vid Medelhavet hägrar för många. Men vägen dit kan vara snårig. Arkivbild.Foto: Joan Mateu/AP/TT
Danska polisen tillåter transitresor genom landet för svenskar. Ett krav är att kunna visa upp hotellbokning eller liknande, som visar att man inte tänker stanna. Arkivbild.
Danska polisen tillåter transitresor genom landet för svenskar. Ett krav är att kunna visa upp hotellbokning eller liknande, som visar att man inte tänker stanna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Som bekant är bara vissa svenskar välkomna till Danmark på grund av smittspridningsläget i Sverige. I dagsläget kan personer från Västerbotten, Blekinge och Kronobergs län resa in med pass eller nationellt id. Personer från Skåne och Halland behöver därutöver ett negativt covid-19-test.

Men om du inte har tänkt stanna kvar i Danmark ger danska myndigheter klartecken för transitresor – för alla svenskar.

Grönt ljus för transitresor

Annons

Det kan vara för att åka till Kastrup för att ta ett flyg eller för att resa vidare söderut med bil eller tåg.

Ett godkänt skäl för att passera genom landet är till exempel semester eller arbete, uppger den danska polisen för TT.

Men du måste ha med dig en bekräftelse på bokat hotell, sommarhus eller liknande som styrker vad du ska göra utanför Danmark, för du får som sagt inte övernatta eller bli kvar i landet.

Men det är inte bara att susa vidare genom Europa. Vid nästa gräns – den tyska – uppstår nya frågor.

Med nuvarande tyska regler ska svenskar sitta 14 dagar i karantän, men även här gäller att transitresor är tillåtna.

Katja Runestam Prinzell är bilreserådgivare på M Sverige, en medlemsorganisation för bilister och andra trafikanter. Hon får många frågor från ressugna svenskar och just nu handlar det mycket om att köra till Grekland, Kroatien, Spanien och Portugal.

– Det går att snirkla sig fram till Grekland, till exempel. Men det är inte självklart att man kan ta sig hem sedan. Man får ta med sig det i beräkningen. Man måste ha daglig koll på utvecklingen, för det kan ändra sig från dag till dag, säger hon.

Extra koll

UD har visserligen släppt på sin reseavrådan till flera europeiska länder, men den finns kvar till den 15 juli för Danmark och Tyskland, som man ju måste passera på vägen.

– Man måste kontrollera hur reseförsäkringen påverkas av att man reser genom ett land som UD har avrått ifrån. Bilen kan gå sönder, så att du måste stanna, och det är inte säkert att försäkringen täcker det, säger Katja Runestam Prinzell.

Hon uppmanar att ha med sig extra reskassa och att vara uppdaterad på vilka restriktioner som gäller lokalt, till exempel för munskydd, maxantal som får samlas och regler för restauranger och hotell.

Annons

– Man ska verkligen överväga och veta vad man gör när man ger sig ut på en resa i Europa den här sommaren. Det är inte samma Europa som vanligt, säger Katja Runestam Prinzell.

Fakta: Det här krävs för resa till eller via Danmark

Transitresor är möjliga, även till Kastrup, men man måste kunna visa upp flyg-. färje- eller tågbiljett, bokat hotell utanför Danmark eller annan relevant dokumentation.

Boende i Skåne och Halland får komma in i Danmark för vilket ändamål som helst, under följande förutsättningar:

För inresa krävs relevant dokumentation som pass eller nationellt id, ett negativt covid-19-test som tagits högst 72 timmar före inresa i Danmark samt ett bevis för att du är bosatt i någon av regionerna.

Turister från Västerbotten, Blekinge och Kronobergs län får resa till Danmark mot uppvisande av relevant dokumentation samt bevis att man tänker stanna i landet i minst sex dagar.

Andra svenskar får endast resa in i landet om man exempelvis arbetar, har en käresta eller ska besöka nära släkting.

Fler detaljer om inreseregler finns på den danska polisens hemsida. Reglerna uppdateras löpande under sommaren.

Källa: Danska polisen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons