Annons

Många oklarheter efter Trumps resestopp

Pengarna tillbaka, eller blåst på biljetten? När USA stoppar resor in i landet från Schengen vet ingen vad som ska ske eller vad som gäller.
Coronavirus • Publicerad 12 mars 2020
Hur ska resenärer göra då USA stoppar inresorna från fredagen? Arkivbild.
Hur ska resenärer göra då USA stoppar inresorna från fredagen? Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Resestoppet till USA är en av flera åtgärder som nu införs för att stävja effekterna av coronaviruset. Men frågan är hur reseförbudet påverkar resenärerna och flygbolagen. Betalas exempelvis pengarna tillbaka för resor som bokats, och vad händer med de resenärer som redan är i USA, om det inte går flyg dit för att ta dem hem? Det visar sig att läget är mycket oklart.

I normala fall är det alltid resenären själv som ansvarar för att ha rätt resehandlingar som giltigt pass och visum, förklarar Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket. Fast nu kan det vara annorlunda.

Exceptionellt

Annons

– När det blir så här exceptionellt som nu så vet vi tyvärr inte vad som gäller. Vi rekommenderar resenärer att kontakta sitt flygbolag, säger hon till TT.

Den här situationen, att ett land tvärt och plötsligt stoppar inresor på grund av ett virus, har inte funnits med i tankarna då reglerna utformades, förklarar hon.

Den som redan befinner sig i USA då inreseförbudet träder i kraft kan i alla fall förvänta sig att kunna komma hem.

– Om flyget ställs in så man inte kommer hem så har man rätt till boende och mat från flygbolaget. Ett europeiskt flygbolag har skyldighet att erbjuda återbetalning eller ombokning, och ombokning kan också ske med något annat flygbolag.

Om den som befinner sig i USA väljer att få sina pengar tillbaka har dock inte flygbolaget skyldighet ett ge ersättning för boende och mat.

Men flygbolagen som flyger till USA från Sverige är inte heller säkra på vad som gäller.

"Vi är i löpande kontakt med relevanta myndigheter för att få en bättre översikt över hur det här påverkar våra flygningar och kommer att informera våra kunder med detaljer så snart vi kan", skriver Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian.

Nio SAS-flyg på torsdagen

SAS presschef Freja Annamatz säger till TT att bolaget har nio flygningar från Skandinavien till USA under torsdagen. Två av dem går från Arlanda. Dessutom går flyg från Skandinavien under fredagen.

– Vi planerar att flyga de flygningarna som vanligt. Sedan följer vi så klart situationen, och kommer att kontakta passagerarna, säger hon till TT.

Inreseförbudet träder i kraft tidigt lördag morgon, förklarar hon, så därför kan SAS flyga även under fredagen.

Annons

Om SAS ska ställa in flygen därefter är inte klart. Inte heller vad som händer med de passagerare som nu befinner sig i USA och så småningom ska hem.

– Vi tittar på det nu, säger Freja Annamatz.

Om SAS ställer in flygen kommer passagerarna att få pengarna tillbaka. Däremot inte om resenären själv väljer att avboka sin resa nu.

– Vi betalar alltid tillbaka pengarna då vi ställer in, och just nu erbjuder vi fri ombokning till ett senare datum. Så ser det ut just nu, men vi följer detta, säger Annamatz.

UD assisterar inte

Utrikesdepartementet, UD, skriver i mejl till TT att svenskar i USA uppmanas att följa amerikanska myndigheters anvisningar, att ta del av ambassadens reseinformation och att skriva upp sig på UD:s svensklista.

"Under perioden som inreseförbudet gäller kommer man inte att kunna resa till USA från Schengenområdet. Den som har en resa planerad till USA bör kontakta sin researrangör eller flygbolag för avbokning eller senareläggning av sin resa" skriver UD. De som däremot ska resa från USA till Sverige bör dock kunna ta sig hem, enligt UD, och uppmanar resenärer att kontakta sina flygbolag.

"Det finns inga planer på att genomföra någon assisterad utresa i nuläget. Det går att flyga från USA till länder i Europa som är utanför Schengenområdet" skriver UD till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons