Annons
Nyheter

Riksbanken: Inflationen måste ner i år

Inflationen måste ner till Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent redan i år. Det poängterar vice riksbankschef Aino Bunge i samband med sitt tal på en konferens i Stockholm.
Ekonomi • Publicerad 9 mars 2023
Vice riksbankschef Aino Bunge. Arkivbild.
Vice riksbankschef Aino Bunge. Arkivbild.Foto: Petter Karlberg/TT

”Vi har sagt att det är viktigt att få ner inflationen inom rimlig tid. Och det tidsperspektivet bör vara relativt kort om vi ska kunna upprätthålla förtroendet för inflationsmålet under de här utmanande omständigheterna”, sade Bunge enligt ett pressmeddelande från Riksbanken.

I januari låg inflationstakten på 11,7 procent enligt KPI-måttet medan den enligt KPIF-måttet, det vill säga konsumentprisindex med fast ränta, var 9,3 procent. Båda två var med andra ord långt över Riksbankens inflationsmål och den fortsatt höga inflationstakten har gjort att Riksbanken förväntas leverera ytterligare räntehöjningar i närtid.

Annons

”Vi har ett år med kraftigt stigande inflation bakom oss, men detta år vill vi se att den vänder ner mot målet på två procent”, sade Bunge.

Nästa penningpolitiska möte sker i april och vice riksbankschefen betonar ännu en gång att man kommer göra vad som krävs för att få ner inflationen.

”Genom att höja räntan minskar vi risken för att inflationsproblemen ska bli ännu värre och långvariga. En låg och stabil inflation är en förutsättning för en god utveckling i svensk ekonomi på sikt”, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons