Annons
Nyheter

Risk att 3D-vapen används vid terrorattentat

Det finns en risk att 3D-utskrivna vapen kan användas vid terrorattentat i Sverige. Den bedömningen gör Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Brott • Publicerad 12 mars 2023
Ahn-Za Hagström, chef för NCT, varnar för att 3D-printade vapen kan användas i terrorattentat i Sverige. Arkivbild.
Ahn-Za Hagström, chef för NCT, varnar för att 3D-printade vapen kan användas i terrorattentat i Sverige. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Vi har funderat över det här ett tag, givet att det finns ett starkt vapenintresse i många av de våldsbejakande extremistmiljöerna, säger Ahn-Za Hagström, chef för NCT till radion.

På senare tid har 3D-printade vapen dykt upp i flera fall i Europa, framför allt när det handlar om högerextrema miljöer. Till exempel beslagtog den isländska polisen 3D-vapen i höstas när flera personer greps, misstänkta för att ha förberett terrorattentat.

Annons

– Tekniken går framåt, vilket gör att det är möjligt att printa egna vapen som är mer potenta än vad de var tidigare år, och det är också lätt att gå under rättsväsendets radar och undgå att bli upptäckt, säger Ahn-Za Hagström.

I flera år har det spridits information på olika nätforum om hur man bygger en bomb eller använder en lastbil i terrorattacker. På senaste tiden finns där även information om hur man skriver ut vapen, enligt Ahn-Za Hagström.

– Vi ser att ritningar på printade vapen förekommer i olika digitala forum, så kunskapen sprids samtidigt som tekniken går framåt, säger hon.

Risken kring 3D-printade vapen finns med som en del av NCT:s nya helårsbedömning av terrorhotnivån i Sverige, som presenterades tidigare i veckan. Terrorhotnivån bedömdes då ligga kvar på förhöjd nivå under 2023.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons