Annons
Nyheter

Risk för politiskt kaos när presidenten lämnar

Italiens president Sergio Mattarella ställer inte upp för omval, utan lämnar plats för en efterträdare vid presidentvalet i januari.
Favorittippad att ta över är premiärminister Mario Draghi, men om han får jobbet riskerar hela regeringsbygget att rasa.
Italien • Publicerad 12 december 2021
Italiens avgående president Sergio Mattarella, till vänster, och premiärminister Mario Draghi när den senare svors in som premiärminister i februari i år.
Italiens avgående president Sergio Mattarella, till vänster, och premiärminister Mario Draghi när den senare svors in som premiärminister i februari i år.Foto: Roberto Monaldo/AP/TT

Italien genomlevde sin senaste stora politiska kris för knappt ett år sedan. Den fick sitt slut då Mario Draghi, som inte har någon partianknytning, lyckades samla en regering som involverar nästan alla partier i parlamentet. Han svors in som landets premiärminister i mitten av februari.

Den breda koalitionen består av partier med vitt skilda åsikter i många frågor. Det har Mario Draghi hittills lyckats hantera, men om han skulle byta jobb är det inte många som tror att någon annan skulle kunna klara konststycket. Det skulle innebära en överhängande risk för att regeringen rämnar, vilket skulle bädda för en ny politisk kris.

Långdraget val

Annons

"Super Mario" själv har hittills inte meddelat om han vill ställa upp i presidentvalet, en process som inleds i parlamentet den 4 januari och som kan pågå i flera dagar eller veckor.

Det har däremot 85-årige Silvio Berlusconi, kontroversiell tidigare premiärminister, som i torsdags blev först med att officiellt ställa upp i kampen om presidentposten. Han kommer dock enligt analytiker ha svårt att samla ett brett stöd som är nödvändigt för att bli vald till president. Inte minst då han fortsatt är föremål för flera korruptionsutredningar.

Det bästa för den sittande regeringen är om Sergio Mattarella låter sig väljas om, anser många analytiker. Och på operan La Scala i Milano ropade publiken "en gång till" tidigare i veckan, när det uppdagades att presidenten var på plats, rapporterar Financial Times.

Mycket tyder ändå på att den 80-årige statschefen kommer att hålla fast vid sitt beslut om att avgå. Bland annat sade han i november att han håller med dem som anser att det bara ska vara tillåtet att sitta en mandatperiod, sju år, som president.

Dags för en kvinna?

En annan tidigare premiärminister, 83-årige Giuliano Amato, finns bland de namn som nämns, men det spekuleras även om att det kan vara dags för en kvinna som statschef. Namn som florerar är bland annat justitieminister Marta Cartabia och senatens ledare Maria Casellati.

Sergio Mattarellas företrädare, Giorgio Napolitano, gick efter viss övertalning med på att bli omvald på presidentposten 2013 eftersom parlamentet inte kunde enas om en ny president. Han avgick sedan i förtid, vilket ledde till att Mattarella valdes. Han tillträdde i februari 2015.

I dag hyser vissa hopp om att Sergio Mattarella ska följa sin företrädares exempel och ställa upp för omval för att rädda situationen. Men den 80-årige presidenten, som är populär hos det italienska folket, har skaffat en ny bostad vilket ses som ett tydligt tecken på att han inte planerar annat än att flytta ut ur Quirinalpalatset, det officiella presidentresidenset i Rom.

Fakta: Presidentval i Italien

Presidentrollen i Italien är främst ceremoniell, men innebär viktiga uppdrag som att utse premiärminister, godkänna lagar och vara landets överbefälhavare. En president måste ha fyllt 50 år på valdagen.

I presidentvalet röstar 1 009 parlamentsledamöter och lokala företrädare genom att skriva ett namn på en lapp och lägga i en urna. Alla namn ska sedan läsas upp av talmannen. Hela processen tar ungefär fem timmar.

De första tre gångerna rösterna läggs krävs två tredjedels majoritet för att en kandidat ska ta hem seger. De första röstningsomgångarna brukar ses som taktiska för att ge en bild av vilket stöd de olika kandidaterna har. Det är från den fjärde omgången, då en kandidat måste ha minst hälften av rösterna för att vinna, som det brukar bli skarpt läge.

Oftast kan endast en röstningsomgång genomföras på en dag, eller två, men ibland brukar det läggas till någon dag emellan omgångarna för att ge plats åt förhandlingar bakom kulisserna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons