Annons

Rockader i toppen i Ukraina

Ukraina får en ny premiärminister och flera toppnamn i regeringen byts ut.
Landet behöver "nya hjärnor och nya hjärtan" för ekonomins skull, förklarar president Volodymyr Zelenskyj.
Ukraina • Publicerad 4 mars 2020
Ukrainas nye premiärminister Denys Sjmyhal, efter att han röstats fram till posten i parlamentet i Kiev.
Ukrainas nye premiärminister Denys Sjmyhal, efter att han röstats fram till posten i parlamentet i Kiev.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Premiärminister Oleksyj Hontjaruk avgår och ersätts av Denys Sjmyhal. I ett tal inför voteringen i parlamentet sade Sjmyhal att det finns en risk att tillväxten börjar stanna av och att regeringen behöver revidera årets budget och skära ned på ett antal utgifter.

Oleksyj Hontjaruk, 35, blev den yngsta premiärministern och också den som suttit kortast tid på posten. Han erbjöd sig att avgå i januari sedan en ljudinspelning läckt ut, där han sågade såväl presidentens som sina egna finanskunskaper, men fick då nej till svar.

Annons

Nu motiverar presidenten rockaderna med att regeringen inte gjort tillräckligt mot korruptionen.

– Javisst, detta är den första regeringen där det inte finns någon korruption på högsta nivå. Men det räcker inte att inte stjäla. Det här är en regering med nya ansikten, men ansikten räcker inte, säger Zelenskyj vid parlamentets sammanträde.

– Vi behöver nya hjärnor, nya hjärtan.

Finansminister Oksana Markarova petas också och ersätts av Ihor Umanskyj, som var tillförordnad på posten för tio år sedan, under den dåvarande premiärministern Julia Tymosjenko. Utrikesministern och försvarsministern byts också ut.

Ukraina försöker säkra mångmiljardlån från Internationella valutafonden, som först vill att regeringen ska få igenom reformer och åtgärder mot korruptionen i landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons