Annons
Nyheter

Rohani: Moskéer ska öppna – men håll avstånd

Iran • Publicerad 3 maj 2020
En nygrävd grav för ett coronavirusoffer i Babol i norra Iran.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Många av Irans moskéer får öppna från och med måndagen, meddelar president Hassan Rohani. Men han påminner om att hålla avstånd, och att öppnandet efter virusnedstängningen bara tillåts i lågriskområden.

– Socialt avstånd är viktigare än kollektiv bön, säger han, och förklarar att enligt islam är säkerheten överordnad regeln att be i moskén.

Annons

Iran stängde i mars mycket av samhället för att hejda coronaepidemin. Men redan den 11 april började restriktionerna mjukas upp för affärer och företag.

Enligt officiella siffror har Iran passerat kulmen på virusspridningen, men många befarar att regimen skönmålar utvecklingen.

Officiellt har 6 203 personer avlidit i sviterna av sjukdomen, medan oppositionella grupper anger dödssiffror på uppemot 40 000. Om det sistnämnda antalet är närmare sanningen så kan Iran vara näst värst drabbat i hela världen, efter endast USA.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons