Kultur

"Roma" och ”The Favourite” stärker Oscarsgreppet

Publicerad 11 februari 2019
Olivia Colman vann skådespelarpriset på BAFTA för som insats i ”The Favourite”.
Olivia Colman vann skådespelarpriset på BAFTA för som insats i ”The Favourite”.Foto: Joel C Ryan

"Roma" fortsätter sitt segertåg på de stora filmgalorna. På brittiska Bafta utsågs den mexikanska filmen till årets bästa. Men av de blågula vinstchanserna blev det inget.

Film

Alfonso Cuaróns "Roma" har tagit hem pris efter pris på gala efter gala under senvintern. När Bafta-galan hölls i London på söndagskvällen kammade den hem ytterligare fyra.

– Att se en film om ett hembiträde från en ursprungsbefolkning bli omfamnad såhär i en tid när rädsla och ilska hotar att splittra oss betyder enormt mycket för mig, sade Cuarón när han tog emot priset för bästa film.

Cuarón fick själv även gå upp på scen för att ta emot priserna för bästa regi, foto och utländska film och han tackade Netflix för chansen att göra sin film.

"Roma" befäster därmed sin favoritstatus inför Oscarsgalan senare i februari. Där är filmen nominerad till tio priser, vilket Yorgos Lanthimos "The favourite" också är. Och om "Roma" var kung på Bafta-galan, var "The favourite" drottningen.

Filmen kammade hem hela sju priser, bland annat för bästa brittiska film, bästa originalmanus och de två kvinnliga skådespelarpriserna, till Olivia Colman och Rachel Weisz.

– Visst har vi en fantastisk kväll här, eller hur?, sade Colman när hon tog emot priset för bästa skådespelare.

– Vi kommer bli så fulla senare i kväll, fortsatte hon och möttes av stående ovationer.

De manliga skådespelarpriserna gick till Rami Malek för "Bohemian rhapsody" och Mahershala Ali för "Green book". De två stärkte därmed också sina aktier inför Oscarsgalan.

När Olivia Colman vann betydde det att Glenn Close, nominerad för Björn Runges "The wife", gick lottlös. Colman och Close lär nu gå en tuff match på Oscarsgalan.

Inte heller den andra nomineringen med svenskkoppling vann. Svenske filmfotografen Linus Sandgren hade chans att vinna i kategorin bästa foto för "First man", men fick alltså se "Roma" plocka hem det priset.

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.