Annons

Biden tar täten – med stöd från Bloomberg

Joe Biden seglar upp i ledning i Demokraternas primärval efter ett stort lyft på "supertisdagen".
Bloomberg backar ur, Warren väger sina alternativ och allt tycks upplagt för en duell: Biden mot Sanders.
USA • Publicerad 4 mars 2020
Joe Biden, med hustrun Jill (vänster) och systern Valerie (höger), på valvakan i Los Angeles.
Joe Biden, med hustrun Jill (vänster) och systern Valerie (höger), på valvakan i Los Angeles.Foto: Chris Carlson/AP/TT
Bernie Sanders, med sin familj bakom sig, i Vermont under "supertisdagen".
Bernie Sanders, med sin familj bakom sig, i Vermont under "supertisdagen".Foto: Matt Rourke/AP/TT
Michael Bloomberg framträdde i Florida under valkvällen, men entusiasmen var låg, rapporterade amerikanska medier. På onsdagen meddelade han sitt avhopp.
Michael Bloomberg framträdde i Florida under valkvällen, men entusiasmen var låg, rapporterade amerikanska medier. På onsdagen meddelade han sitt avhopp.Foto: Brynn Anderson/AP/TT
Ska Elizabeth Warren hoppa av? Bild från framträdande i Detroit under supertisdagen.
Ska Elizabeth Warren hoppa av? Bild från framträdande i Detroit under supertisdagen.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Den tidigare vicepresidenten Biden beskriver det själv som ett "Joementum": Han vinner i tio av de fjorton delstater där det hölls nomineringsmöten på tisdagen, med högre siffror än väntat på flera håll.

– Än har de inte begravt mig, sade han inför jublande anhängare på en valvaka i Los Angeles.

Annons

– För alla som har slagits ned, räknats ut, lämnats kvar – detta är vår kampanj.

Resultatet ställer om spelplanen. Bernie Sanders hade tagit en tidig ledning, men vinner nu i tre eller fyra av delstaterna och halkar efter något. Flera konkurrenter har hoppat av och sällat sig till skaran som stödjer Joe Biden.

"Pinsamt för Bloomberg"

Efter Pete Buttigieg och Amy Klobuchar, som hoppade av redan inför tisdagens så avgörande voteringar, så kommer samma besked från Michael Bloomberg. Den tidigare New York-borgmästaren och miljardären hade satsat enorma summor pengar för att ta sig in i leken sent omsider, men fick inte önskat genomslag. Han vann vid ett nomineringsmöte, i det lilla territoriet Amerikanska Samoa.

Den kandidat som har störst chans att slå Donald Trump bör få de andras stöd, meddelar Bloomberg enligt flera medier. Och det anser han vara Joe Biden.

"Jag har känt Joe en väldigt lång tid. Jag känner till hans anständighet, hans ärlighet och hans engagemang för de frågor som är så viktiga för vårt land – bland dem vapensäkerhet, sjukvård, klimatförändringar och bra arbeten."

President Donald Trump väljer att håna Bloomberg med raljanta öknamn via Twitter, där han skriver att han kunde ha talat om för honom för länge sedan att det inte var någon idé.

"Det här har varit den värsta och mest pinsamma upplevelsen i hans liv", skriver Trump om Bloomberg.

Biden, däremot, har stått för en "otrolig comeback", säger presidenten till reportrar i Vita huset.

Sanders tätt bakom

Joe Biden firade framgångarna i Los Angeles, men just där, i Kalifornien, möter han sin största motgång i tisdagsvalen.

Jättedelstaten på västkusten står för en tredjedel av alla delegater under supertisdagen, men har en så vänsterorienterad väljargrupp med USA-mått mätt att Vermontsenatorn Sanders är storfavorit. Med drygt hälften av rösterna räknade återspeglas det också i resultatet.

Annons

77-årige Biden gick igenom en kris efter de första nomineringsmötena, men studsade tillbaka med en seger i South Carolina förra veckan. På supertisdagen segrar han i flera jämna delstater där Sanders lagt mer pengar och varit mer välorganiserad. När alla röster räknats lär Barack Obamas gamle parhäst kunna räkna in störst antal delegater.

Bernie Sanders kommer dock inte vara långt efter. Allt är därför upplagt för ett envig mellan vänstermannen från Vermont och den mittenorienterade tidigare vicepresidenten.

– Vi kommer att vinna eftersom folk förstår att det är vår kampanj, vår rörelse, som är bäst positionerad att besegra Trump, sade Sanders på sin valvaka, som även den bjöd på firande stämning.

Vad gör Warren?

Elizabeth Warren, som seglade upp som en möjlig toppkandidat för några månader sedan, rönte inte heller några stora framgångar under supertisdagen. Det största bakslaget kom i hemdelstaten Massachusetts, där hon kom trea.

Warren är den enda kvinnan kvar i primärvalet som har en realistisk chans. Hon uppges vara besviken och fundera över framtiden.

"Beslutet ligger i hennes händer och det är viktigt att hon har tid och utrymme att överväga nästa steg", lyder ett internt kampanjmejl som amerikanska medier tagit del av.

Om Warren väljer att hoppa av är frågan om hon väljer att ge ett tungt vägande stöd till någon av de kvarvarande kandidaterna.

Bernie Sanders, som lär ha fått en stor del av de vänsterröster som Warren hade hoppats på, säger att de två har talat i telefon och att Warren sade att hon ännu inte bestämt sig.

Avhoppade aspiranters kandidaturer kommer även fortsättningsvis att spela en roll. De demokratiska väljarna har sedan en tid tillbaka kunnat förhandsrösta även till kommande nomineringsmöten.

– Och de kan inte ändra sig, så rösterna på Klobuchar, Steyer och Buttigieg finns inte längre i mixen, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines.

– Så vi vet inte hur de hade röstat om de röstat senare.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons