Annons
Nyheter

Runt 70 tyska poliser skadade i Lützerath

Omkring 70 poliser har skadats i samband med protesterna i den tyska orten Lützerath, uppger polisen.
Under söndagen har demonstrationen klingat av.
Tyskland • Publicerad 15 januari 2023
Tysk polis för bort miljöaktivister som protesterat i orten Lützerath i lördags. Arkivbild.
Tysk polis för bort miljöaktivister som protesterat i orten Lützerath i lördags. Arkivbild.Foto: Thomas Banneyer/AP/TT

Myndigheter har beslutat att riva Lützerath för att kunna bryta brunkol. Under en längre tid har flera hundra miljöaktivister protesterat mot brunkolsbeslutet.

I onsdags omringades orten av kravallpolis som började avlägsna aktivister från platsen. I lördags lockades tusentals demonstranter till orten – som blivit en sorts symbol för motståndet mot fossila bränslen. Bland demonstranterna fanns bland annat den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

Annons

Några av demonstranterna drabbade samman med polisen. Aktivisterna anklagar polisen för ha använt "massiva batonger, pepparsprej, vattenkanoner, hundar och hästar".

Arrangörerna uppger att åtminstone 20 personer fördes till sjukhus – och hävdar att flera av dem slagits i huvudet och magen av polis.

Polisen meddelar å sin sida att utredningar har inletts i cirka 150 fall som handlar om bland annat motstånd mot polis, egendomsskada och brott mot allmän ordning.

Arrangörerna uppger att 35 000 personer deltog i protesterna, medan polisens uppskattning ligger kring 15 000.

På söndagen har läget lugnat sig. Några aktivister är kvar på platsen. Minst två personer gömmer sig i en underjordisk tunnel, enligt polisen.

Regeringen beslutade 2022 att riva orten för fortsatt kolenergi. Beslutet fattades trots löfte om att fasa ut kolen till 2030. Men regeringen hänvisade den energikris som orsakats av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons