Annons
Nyheter

Rysk journalist i husarrest efter Kremlprotest

Den ryska tv-journalisten Marina Ovsjannikova, som fick stor uppmärksamhet när hon genomförde en protest mot invasionen i Ukraina i en direktsändning, hålls i husarrest.
Ryssland • Publicerad 11 augusti 2022
Marina Ovsjannikova vid en domstolsförhandling på torsdagen i Moskva.
Marina Ovsjannikova vid en domstolsförhandling på torsdagen i Moskva.Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool via AP/TT

Hon anklagas för att ha spridit falsk information om Rysslands militär, ett brott som kan ge upp till tio års fängelse i hennes fall, skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt rysk domstol gäller inte anklagelserna hennes protest i direktsänd tv, utan en protest som hon genomförde i juli nära Kreml i Moskva. Då höll hon upp en skylt med texten "Putin är en mördare, hans soldater är fascister".

Annons

Formella anklagelser framställdes på onsdagen mot henne, och hon mottog dem i domstolen i Moskva inlåst i en bur som brukligt är i det ryska rättssystemet. Då hade polis även genomfört en husrannsakan av hennes hem.

Ovsjannikova hölls också fängslad i en cell i Moskvapolisens högkvarter över natten till torsdagen, enligt hennes advokat.

Ytterligare en brottsrubricering kan hänvisa till en ny lag som förbjuder manifestationer, säger advokaten.

Ovsjannikova rönte stor uppmärksamhet när hon protesterade mot Rysslands invasion av Ukraina genom att visa en skylt i direktsändning i rysk tv den 14 mars. På skylten stod det "stoppa kriget, tro inte på propagandan, de ljuger för dig". Hon fick omgående sparken från tv-kanalen och dömdes till böter på omkring 5 000 kronor.

Hon har fått böter ytterligare två gånger för kritik hon riktat mot kriget i Ukraina på sociala medier och vid en tidigare domstolsförhandling.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons