Annons
Nyheter

Rysk organisation upprörd över regnbågsglass

En rysk glasstillverkare har hamnat i blåsväder sedan den marknadsfört en strutglass med ordet "regnbåge" och regnbågsfärger på förpackningen.
Hbtq-propaganda, anser en rysk kvinnoorganisation, som framförde sin åsikt under ett videomöte med president Vladimir Putin.
Ryssland • Publicerad 11 juli 2020
En regnbågsglass kan göra att barns acceptans för regnbågsflaggan ökar, menar en rysk kvinnoorganisation, som inte tycker att det är bra. Bilden är från en demonstration i S:t Petersburg 2018.
En regnbågsglass kan göra att barns acceptans för regnbågsflaggan ökar, menar en rysk kvinnoorganisation, som inte tycker att det är bra. Bilden är från en demonstration i S:t Petersburg 2018.Foto: Dmitri Lovetskij/AP/TT

Homosexualitet är inte förbjudet i Ryssland, men hbtq-personer diskrimineras och kan råka illa ut, och det är förbjudet att "främja homosexuellt beteende hos minderåriga".

– I det tysta gör de reklam för de här trevliga regnbågsfärgerna, sade Jekaterina Lachova, ordförande för kvinnoorganisationen och tidigare politiker, vid en videokonferens med presidenten, enligt BBC.

Annons

Hon menar att detta i förlängningen kan göra att ryska barn kan få ökad acceptans för att regnbågsflaggan används av hbtq-samhället.

– Jag har en negativ inställning till regnbågen, liksom jag har till svastikan, som i dag är förbjuden, fortsatte Lachova.

President Putin svar blev att om man kan misstänka att det rör sig om propaganda för uppfattningar som inte stämmer överens med ryska traditioner, så måste det hanteras av samhället – men "inte våldsamt".

Glasstillverkaren i fråga hävdar att regnbågsglassen inte har någonting med hbtq-rörelsen att göra, utan att företaget snarare företräder konservativa familjevärderingar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons