Annons
Nyheter

Ryssland skickar tom räddningsraket till ISS

En obemannad rymdfarkost kommer att skickas till den internationella rymdstationen (ISS) för att hämta tre rymdfarare, meddelar den ryska rymdstyrelsen Roscosmos.
Ryssland • Publicerad 12 januari 2023
Nasa-astronauten Frank Rubio och Roscosmos kosmonauter Sergej Prokopjev och Dmitrij Petelin hämtas hem från ISS med en tom rymdfarkost. Arkivbild.
Nasa-astronauten Frank Rubio och Roscosmos kosmonauter Sergej Prokopjev och Dmitrij Petelin hämtas hem från ISS med en tom rymdfarkost. Arkivbild.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Rymdfarkosten ska föra de två ryska kosmonauterna Sergej Prokopjev och Dmitrij Petelin och den amerikanska astronauten Frank Rubio tillbaka till jorden.

Rymdfararnas returfarkost Soyuz MS-22 började i december läcka kylvätska efter att troligen ha skadats av en mikrometeorit. Incidenten ledde till att en planerad rymdpromenad ställdes in.

Annons

Tillkännagivandet gjordes på en gemensam presskonferens med representanter för den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

– Vi kallar det inte en räddnings-Soyuz. Jag kallar det en ersättnings-Soyuz, säger Joel Montalbano, Nasas chef för ISS-programmet.

Han poängterade också att besättningen just nu är säker på rymdstationen.

Den ryska raketen MS-22 sköts upp i Kazakstan i september och flög Petelin, Prokopjev och Rubio till rymdstationen. Tanken var att återvända i samma rymdfarkost i mars – men nu ser det ut som att deras vistelse på ISS kommer att förlängas med flera månader.

Den tomma farkosten är planerad att skickas iväg i den 20 februari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons