Rysk seger ger Tre Kronor hopp

Ryssland tog tredje raka segern i ishockey-VM genom att vinna toppmötet över Tjeckien med 3–0.
Den ryska vinsten gör att Tre Kronor fortfarande har chansen att vinna gruppen.
Ishockey • Publicerad 13 maj 2019
Rysslands Sergej Andronov jublar efter målet mot Tjeckien i VM.
Rysslands Sergej Andronov jublar efter målet mot Tjeckien i VM.Foto: Claudio Bresciani/TT

Vid tjeckisk seger hade Tre Kronor fått svårt att gå i kapp eftersom Tjeckien vann mot Sverige i premiären med 5–2.

Men det kan också bli ett riktigt getingbo i slutändan där Ryssland, Sverige och Tjeckien slutar på samma poäng och inbördes möten mellan de tre avgör. I så fall måste Sverige besegra Ryssland med tre måls marginal, men göra minst fyra mål.

Ryssarna tog ledningen i första perioden genom Sergej Andronov efter tveksamt tjeckiskt agerande i egen zon.

I andra perioden dominerade Ryssland stort och gick fram till 2–0 via ett konstmål. Nikita Gusev och Nikita Kutjerov, matchens bästa spelare, kombinerade sig genom det tjeckiska försvaret och den förstnämnde avslutade i friläge.

Tjeckerna lyftes, precis som mot Sverige, fram av tusentals supportrar i Ondrej Nepela Arena i Bratislava och hade två ramträffar i tredje perioden bakom storspelande ryske stjärnmålvakten Andrej Vasilevskij.

Men det blev ingen utdelning och Tjeckien åkte på första förlusten. Rysslands tredje mål kom i tom bur med 55 sekunder kvar genom Nikita Zaitsev.

Noterbart är att ryske målmaskinen Alexander Ovetjkin fortfarande är poänglös efter tre VM-matcher.