Annons

Rysk tillfällig förlängning av spannmålsavtal

Ryssland förlänger det avtal som rör export av spannmål från ukrainska hamnar vid Svarta havet. Men Ryssland sätter en ny tidsfrist på 60 dagar.
Ukraina säger att Rysslands besked strider mot tidigare avtal, men förkastar inte förlängningen.
Ukraina/Ryssland • Publicerad 13 mars 2023
Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Versjinin på väg från FN-byggnaden i Genève.
Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Versjinin på väg från FN-byggnaden i Genève.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Beskedet på måndagen kom från biträdande utrikesminister Sergej Versjinin kom på måndagen efter samtal med FN.

Motpart i förhandlingarna var chefen för FN:s humanitära insatser, Martin Griffiths, och Rebeca Grynspan som leder FN:s handels- och biståndsorgan Unctad.

Annons

Det nuvarande avtalet, som bygger på den uppgörelse som Turkiet varit med att förhandla fram, skulle upphöra denna vecka. Den ryska angreppsmakten i Ukraina har skickat blandade signaler om Moskva skulle gå med på en förlängning.

"Ryssland motsätter sig inte ytterligare en förlängning av 'Svarta havsinitiativet' när uppgörelsen löper ut en andra gång den 18 mars. Men förlängningen görs bara för 60 dagar", meddelade Versjinin i ett uttalande adresserat från FN:s högkvarter Palais des Nations i Genève.

Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov kommenterade avtalet på sociala medier:

"Uppgörelsen gällde minst 120 dagar av förlängning. Rysslands beslut att förlänga uppgörelsen med endast 60 dagar motsäger dokumentet som skrevs under av Turkiet och FN".

Kubrakov skriver att Ukraina väntar på reaktioner från FN och Turkiet, som stod som medförhandlare i dokumentet.

Över 24 miljoner ton spannmål har exporterats enligt uppgörelsen som först slöts i juli och som förlängdes i november ifjol.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons