Annons

Rysk varning: Krigsbrott? Vi har kärnvapen

Rysslands tidigare president och premiärminister Dmitrij Medvedev varnar alla som kan vilja lagföra landets misstänkta krigsbrott vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag.
Ryssland • Publicerad 6 juli 2022
Dmitrij Medvedev för fram risken för att saker och ting urartar i ett kärnvapenkrig, om västländer pressar Ryssland. Arkivbild.
Dmitrij Medvedev för fram risken för att saker och ting urartar i ett kärnvapenkrig, om västländer pressar Ryssland. Arkivbild.Foto: Yekaterina Shtukina/Sputnik via AP/TT

"Tanken att straffa ett land som har den största kärnvapenarsenalen är absurd i sig. Och skapar potentiellt ett hot mot mänsklighetens existens", skriver han på meddelandetjänsten Telegram.

Medvedev beskriver det som att det är USA som vill ställa Ryssland inför rätta och ifrågasätter då att USA självt inte har ställts till svars på motsvarande vis, för amerikanska krig och krigsbrott.

Annons

Dmitrij Medvedev har länge varit en nyckelperson i Vladimir Putins närmaste krets och är i dag vice ordförande i Rysslands mäktiga säkerhetsråd. Han har höjt tonläget sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes i februari.

Han har tidigare bemött omvärldens anklagelser med varningar om att saker och ting kan leda till ett kärnvapenkrig. För några veckor sedan sade han att han "hatar västerlänningar", som han beskrev med olika invektiv, samt att han skulle ägna hela sitt liv och alla sina ansträngningar åt att "få dem att försvinna".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons