Annons

Ryska angripare tros förbereda Kupjanskanfall

Ryska invasionsstyrkor hävdar att angriparnas positioner i nordöstra Ukraina har förstärkts runt staden Kupjansk.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avskedar samtliga chefer för landets värnpliktskontor.
Ukraina • Publicerad 11 augusti 2023
En ukrainsk soldat begravs i närheten av Kopjansk i Charkivregionen där Ryssland anfaller.
En ukrainsk soldat begravs i närheten av Kopjansk i Charkivregionen där Ryssland anfaller.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Staden Kupjansk i Charkivregionen i nordöstra delen av Ukraina återtogs av ukrainska styrkor i september i fjol. Men de senaste dagarnas besked från både Moskva och Kiev tyder på att den ryska angreppsarmén förbereder ett nytt anfall mot staden.

Enligt rysk militär har man kunnat förbättra sina stridspositioner, rapporterar franska nyhetsbyrån AFP. Det ryska försvarsdepartementet hävdar att ryska styrkor "genomför pågående offensiva insatser på bred front och att taktiska stridspositioner har förbättrats".

Uppmanar till evakuering

Annons

Ukraina har de senaste dagarna uppmanat utsatta invånare, som barn och äldre, att lämna staden. Bebodda områden mellan staden och den ryska fronten bör, vilket rör sig om ett 30-tal samhällen, bör lämnas helt.

På fredagen sade militäre talespersonen Serhij Tjerevatyj att läget är "svårt, med tanke på fiendens styrka, men ändå under kontroll".

Rysk militär intensifierade även attacker mot västra delen av Ukraina. På fredagen genomförde Moskva hypersoniska robotattacker mot Kiev och delar i västra Ukraina som hittills varit tämligen förskonat från anfall. Uppgifterna bekräftas av Ukrainas flygvapen, som säger att en rysk raket förstördes i närheten av Kiev, samt att flera höghastighetsraketer förstörts i närheten av ett flygfält i Kolomijaregionen.

En åttaårig pojke dödades i attacken i Kolomijaregionen sedan han träffats av splitter i bostadskvarter.

Avskedar militära chefer

Från Ukrainas huvudstad kom besked från presidentkansliet och Volodymyr Zelenskyj om att samtliga chefer för landets regionala värnpliktskontor har avskedats.

Anledningen var, enligt Zelenskyj, bland annat misstankar om korruption. Beskedet offentliggjordes via sociala medier, och kom efter ett möte med landets högsta militära ledning.

"Vi säger upp samtliga regionala militära kommissarier" skrev Zelenskyj och fortsatte:

"Detta system ska skötas av människor som vet vad krig innebär, och som förstår varför cynism och mutor i tid av krig innebär högförräderi."

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons