Annons
Nyheter

Ryska bilden: Cherson-reträtt "normal åtgärd"

I rysk tv beskrivs reträtten ur Cherson som helt naturlig. En del ryssar tolkar utmarschen ur en av Ukrainas viktigaste städer som att kriget är på väg att ta slut.
Men utländska experter betonar att rysk militär finns kvar i Cherson.
Ukraina • Publicerad 10 november 2022
President Putin besöker mobiliserade reservister. Bilden distribuerades av ryska myndigheter i oktober.
President Putin besöker mobiliserade reservister. Bilden distribuerades av ryska myndigheter i oktober.Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT

Budskapet att Ryssland helt ska dra tillbaka sin militär från storstaden i södra Ukraina har i de hårt hållna ryska medierna presenterats som en nyhet utan kontrovers.

– I rysk tv rapporterades det som en normal åtgärd, inte mer än så, säger Gudrun Persson, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Annons

Det var i onsdags som Ryssland tillkännagav att man lämnar den största ukrainska stad som landet erövrat sedan det fullskaliga anfallskriget inleddes den 24 februari i år.

I Rysslands största städer togs budskapet emot som något positivt, en signal att massmobiliseringen nu är över, enligt uppgifter som Persson tagit del av.

– En del tolkar det som att kriget närmar sig ett slut.

– Men där är vi inte än, säger hon.

Putin distanserar sig

Vad som är planen med reträtten är oklart. Men Persson påpekar att det var försvarsminister Sergej Sjojgu som under ett tv-sänt möte med den ryske befälhavaren Sergej Surovikin beordrade tillbakadragandet av styrkorna i Cherson. Utan Putins närvaro.

Den ryska presidentens frånvaro är, enligt Persson, hans sätt att hålla ryggen fri.

– Putin låter militären sköta det här. Det är ett sätt för honom att själv distansera sig från detta budskap.

– Om aktionen inte går så bra och stort missnöje sprids vill Putin inte officiellt ha synts i samband med det militära beslutet.

Avvakta

Den senaste månaden har Ryssland evakuerat civila och soldater från Cherson. Ryssland har nu meddelat att man tänker etablera en försvarslinje på Dneprs andra strand, i sydostlig riktning från staden Cherson.

– Om man överger Cherson är det klart att det inte är ett tecken på framgång för ryska väpnade styrkor, säger Persson.

Annons

Men hon tillägger att än så länge har vi inte sett någon total militär reträtt från Cherson. Därtill finns uppgifter om att ryska soldater lagt av sig uniformerna och stannar kvar som "civila".

Persson understryker vikten av att inte bara lyssna på det Ryssland säger att man ska göra.

– Det är klokt att avvakta och se vad de faktiskt gör också.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons