Annons

Zelenskyj: Rysk utpressning "ytterst cynisk"

Massivt och monotont beskjuter den ryska armén bostadsområden i östra Ukraina.
Samtidigt säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att ukrainska soldater ska sikta in sig på ryska soldater som angriper kärnkraftverket Zaporizjzja.
Ukraina • Publicerad 13 augusti 2022
Barn ser på när räddningsmanskap går igenom skadorna efter en granatattack i Kramatorsk i östra Ukraina. Inga personer skadades i attacken i fredags.
Barn ser på när räddningsmanskap går igenom skadorna efter en granatattack i Kramatorsk i östra Ukraina. Inga personer skadades i attacken i fredags.Foto: David Goldman/AP/TT
En propagandabild på kärnkraftverket Zaporizjzja från det ryska försvarsdepartementet.
En propagandabild på kärnkraftverket Zaporizjzja från det ryska försvarsdepartementet.Foto: Ryska försvarsdepartementet via AP/TT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger på lördagskvällen i sitt dagliga tal att Ryssland cyniskt utpressar omvärlden med hot om radioaktivt utsläpp från kärnkraftverket Zaporizjzja.

Staden Nikopol, vid Dneprs flodkant på andra sidan om Europas största kärnkraftverk, har drabbats svårt av intensiva attacker.

Annons

– Ockupanterna försöker skrämma människor på ett ytterst cyniskt sätt, genom att använda kärnkraftverket i Zaporizjzja. De gömmer sig bakom kraftverket för att kunna beskjuta Nikopol och Marganets, säger Zelenskyj.

– Varje rysk soldat som beskjuter kärnkraftverket eller skjuter med det som skydd måste inse att han blir ett prioriterat mål för våra styrkor.

"Håll er borta"

Presidenten säger att för varje dag som går ökar risken för radioaktivt utsläpp över Europa, och det på en nivå som inte skulle ske "ens under kalla kriget".

– Om någon där borta i Ryssland tror att det ger dem någon favör så har de fel. Den ryska utpressningen ökar bara den globala mobiliseringen för att bekämpa terrorn, säger han.

Ukrainas energimyndighet Energoatom uppmanar människor i området att hålla sig borta från gatorna.

"Vi har underrättelseinformation om nya provokationer från de ryska ockupanterna", skriver de på sociala medier.

"Enligt de boende (i Energodars) pågår nya raketattacker i riktning kärnkraftverket. Det tar mellan tre och fem sekunder från avfyrning till att raketerna slår ned", fortsätter myndigheten.

Anfall i öster

Ryssland hävdar i sin tur, ofta genom proryska representanter i Ukraina, att ukrainska styrkor angriper kärnkraftverket.

Den farliga utvecklingen har lett till ett krismöte i FN:s säkerhetsråd, då energikablar förstörts, liksom en pumpstation och sensorer som varnar för strålning.

Ukraina backar ett förslag från västländer om att området kring kraftverket ska avmilitariseras, något som inte hörsammats av Moskva.

Annons

Rysslands anfallskrig i östra Ukraina fortsatte på lördagen med oförminskad styrka även mot den strategiskt viktiga staden Kramatorsk i östra Ukraina, där Ukrainas militära högkvarter ligger.

De ryska raketerna siktas mot bostadshus, mot boendekvarter och civila anläggningar. Minst tre personer dödades och ett tiotal skadades på fredagskvällen när en rysk raket exploderade i Kramatorsk. Då hade staden varit med om en massiv attack med tiotalet ryska robotar som avfyrades mot staden under ett dygn.

20 bostadshus förstördes i attackerna, enligt Ukraina.

"Bränner jorden till utplåning"

Ryska trupper försöker vidare få kontroll om områden norr och väster om staden Donetsk för att utöka det ryskkontrollerade östra Ukraina. Men Ukrainas militär sade att den lyckats stoppa anfall och ryskt avancemang mot två mindre städer nära Donetsk natten mot lördagen.

Den ukrainske guvernören i grannområdet Luhansk i Donbassregionen sade på lördagen att ukrainska styrkor fortfarande håller ställningar i bland annat ett oljeraffinaderi i Lysytjansk, som Ryssland säger sig ha erövrat.

"Fienden bränner jorden till utplåning vid infartsvägarna till regionen Luhansk, då den inte kan besegra det ukrainska motståndet där", sade guvernör Serhij Hajdaj på lördagen enligt AP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons