Annons
Nyheter

Zelenskyj kritiserar pristaket på rysk olja

Ukrainas President Volodymyr Zelenskyj är kritisk mot pristaket på rysk olja: priset är alldeles för högt, anser han.
På marken fortsätter striderna med ryska anfall i Donetskregionen.
Ukraina • Publicerad 3 december 2022
Den internationella flygplatsen i Cherson. I staden, som nyligen återtogs av ukrainska styrkor, miste tre personer livet efter ryska attacker, enligt regionens guvernör.
Den internationella flygplatsen i Cherson. I staden, som nyligen återtogs av ukrainska styrkor, miste tre personer livet efter ryska attacker, enligt regionens guvernör.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Bild från förra veckan.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Bild från förra veckan.Foto: Kiur Kaasik/Delfi Meedia/TT

Elförsörjningen fortsätter att vara ett stort problem i Ukraina. Under lördagen anföll Ryssland flera orter i östra Ukraina och slog, enligt Ukraina, ut "civila infrastrukturanläggningar" i Kramatorsk, ett viktigt fäste i Donetsk.

I Bachmut, tre mil österut, uppges situationen vara fortsatt mycket svår efter den senaste veckans ryska anfall mot staden.

Annons

Även i Luhansk pågår kraftiga strider. Där säger guvernören Sergej Gajdaj att de ukrainska styrkorna sakta rör sig österut.

Fortsatta strömavbrott

Under natten till lördagen besköts Nikopol enligt ukrainska uppgifter. Staden, som innan det fullskaliga krigsutbrottet hade omkring 120 000 invånare, har beskjutits nästan varje natt sedan en tid tillbaka.

Vid nio tillfällen under natten slog Grad-raketer ned i staden och det har också använts tyngre artilleri, skriver Dnipropetrovsks guvernör Valentyn Reznitjenko på Telegram.

För civilbefolkningen ställer strömavbrotten till stora problem, inte minst när vintern på allvar har kommit. Guvernörer i flera regioner uppmanar befolkningen att "hålla ut" när de tvingas till planerade avstängningar av elförsörjningen, för att strömmen genom ransonering ska kunna fördelas över hela landet.

Enligt president Volodymyr Zelenskyj står sex miljoner ukrainare utan el inför vintern efter de senaste attackerna.

Såväl Moskva som Kiev har på lördagen också reagerat på EU och G7-ländernas överenskommelse om ett pristak på 60 dollar per fat för rysk råolja.

Och från båda håll kommer negativa ord.

Zelensky: Tid till spillo

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att Ryssland inte kommer att acceptera pristaket.

Volodymyr Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak sade visserligen att landet välkomnar beslutet som "kommer att förstöra Rysslands ekonomi". Men hans chef presidenten gick på lördagskvällen till attack mot det högt satta pristaket.

– Det är bara en tidsfråga innan mer kraftfulla åtgärder behövs. Det är synd att all denna tid går förlorad, säger han.

– Logiken är uppenbar. Om pristaket ligger på 60 dollar i stället för till exempel 30 dollar som Polen och de baltiska länderna pratade om, får den ryska budgeten ett tillskott på hundra miljarder dollar om året.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons