Annons
Nyheter

Ryska styrräntan höjs igen

Ekonomi • Publicerad 15 september 2023
Den ryska centralbankschefen Elvira Nabiullina kommer med ännu en räntehöjning för att dämpa inflationsrisken och stabilisera den ryska rubeln. Arkivbild.
Den ryska centralbankschefen Elvira Nabiullina kommer med ännu en räntehöjning för att dämpa inflationsrisken och stabilisera den ryska rubeln. Arkivbild.Foto: AP/TT

Rysslands centralbank höjer styrräntan till 13 procent, upp från 12 procent. Beskedet kommer som en överraskning – analytikerkåren hade sett framför sig en räntepaus, enligt Bloombergs sammanställning av prognoser.

Rubeln stärks något mot dollarn efter beskedet, men den ryska valutan tillhör alltjämt en av årets förlorare på valutamarknaden.

Rubeln har tappat kraftigt i värde sedan landets fullskaliga invasion av Ukraina och de efterföljande sanktionerna från västvärlden. På ett år har den tappat 38 procent i värde mot dollarn.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons