Annons

Zelenskyj efter reträttbesked: Tar inga risker

Ryssland har beordrat sina styrkor att lämna staden Cherson i södra Ukraina – ytterligare ett bakslag i kampen mot den ukrainska motoffensiven.
Ukraina uppger att man rör sig "varsamt" efter det ryska beskedet, enligt president Volodymyr Zelenskyj.
Ukraina • Publicerad 9 november 2022
En rysk soldat i Cherson i södra Ukraina. Ryssland tillkännagav på onsdagen att man lämnar staden. Arkivbild.
En rysk soldat i Cherson i södra Ukraina. Ryssland tillkännagav på onsdagen att man lämnar staden. Arkivbild.Foto: AP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Ryssland inte ger några gåvor. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Ryssland inte ger några gåvor. Arkivbild.Foto: Andrew Kravchenko/AP

Zelenskyj säger att Ryssland inte frivilligt ger några gåvor eller tar till vänligheter.

– Därför rör vi oss mycket varsamt, utan känslor, utan onödiga risker, i syftet att befria hela vårt land och för att förlusterna ska bli så små som möjligt.

Annons

Det var på onsdagen som Ryssland tillkännagav att man lämnar den största ukrainska stad som landet erövrat sedan det fullskaliga anfallskriget inleddes den 24 februari i år.

Den ryska reträtten kommer efter att Ryssland i veckor har evakuerat civila från Cherson i vad Ukraina kallar deporteringar.

– Inled tillbakadragande av styrkorna, sade försvarsminister Sergej Sjojgu under ett tv-sänt möte med den ryske befälhavaren Sergej Surovikin.

General Surovikin konstaterade samtidigt att det var "ett svårt beslut" att fatta. Han meddelar att reträtt beordrats i sydostlig riktning över Dneprfloden.

– Under de här omständigheterna är det mest förnuftiga alternativet att organisera försvaret längs en barriärlinje längs floden Dnepr, sade han.

"Inga tecken"

I Ukraina skönjer man dock inga yttringar för en rysk reträtt, uppger president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mykhailo Podoljak. Han säger att ryska soldater fortfarande befinner sig i staden.

"Vi ser inga tecken på att Ryssland lämnar Cherson utan kamp", skriver Podoljak på Twitter och antyder att det ryska tillkännagivandet skulle kunna vara ett trick och kallar samtidigt Sjojgus beordran för ett "iscensatt tv-uttalande".

Även civila i Ukraina ställer sig skeptiska till vad Ryssland planerar. Personer som AFP talat med i Kiev använder termer som "fällor" och "man ska inte lita på Ryssland".

Den ukrainske militärexperten Oleh Zjdanov säger till AP att Rysslands reträtt "mycket väl kan vara ett bakhåll och en rysk fälla". Han menar att Rysslands avsikt kan vara att tvinga ukrainarna att gå på offensiven för att sedan slå till med full kraft från flankerna.

"Svårt men rättvist"

Sent på onsdagen konstaterar USA:s president Joe Biden på en presskonferens i Washington att det ryska beskedet om tillbakadragande från Cherson tyder på att den ryska militären har "stora problem".

Annons

Putins vänner har däremot skyndat sig att motivera beslutet att lämna Cherson. En av dem är den hårdföre tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov som säger att beslutet var "svårt men rättvist".

Reträtten kommer att sätta press på den ryska kontrollen över resten av regionen Cherson som bildar en landbro från Ryssland till den ryskannekterade Krimhalvön.

Cherson var en fyra ukrainska regioner – tillsammans med Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja – som Ryssland i september deklarerade att man annekterat. Tillkännagivandet kom kort efter att Ukraina lyckades befria Charkiv.

Kraftverksdamm i närheten

I Chersonregionen ligger kraftverksdammen Kachovka. Ukraina har tidigare anklagat Ryssland för att ha minerat den, och Ryssland har anklagat Ukraina för att ha attackerat dammen, och att fler attacker är planerade. Om den skulle sprängas skulle det innebära att stora områden nedströms översvämmas, bland annat staden Cherson.

Beskedet om Rysslands reträtt från staden Cherson kommer strax efter att ryska statliga medier rapporterat att Chersons biträdande guvernör Kirill Stremousov omkommit i en bilolycka.

Stremousov, som var 45 år, tillsattes av Ryssland på sin post två månader efter att det ryska anfallskriget i Ukraina inleddes.

Han var efterlyst av den ukrainska polisen för förräderi.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig geografisk placering i Ukraina för staden Cherson, och även riktningen i den ryska reträtten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons