Annons

Ryssar och belarusier tvingas lämna Litauen

Över 900 medborgare i Belarus och drygt 250 ryska medborgare blir av med sina permanenta uppehållstillstånd i Litauen. Detta sedan de bedömts utgöra hot mot den nationella säkerheten.
Litauen • Publicerad 4 augusti 2023
Översiktsbild av Vilnius, Litauens huvudstad. Arkivbild.
Översiktsbild av Vilnius, Litauens huvudstad. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

I besluten har migrationsdepartementet i Litauen bland annat tagit hänsyn till svar från en enkät där medborgare i Ryssland och Belarus bosatta i Litauen har fått frågor om sin syn på den ryska invasionen i Ukraina och Krimhalvöns status. Även annan information har vägts in, enligt departementet.

De som blir av med sina uppehållstillstånd är bara en bråkdel av alla ryssar och belarusier som bor i Litauen. Enligt officiella siffror lever 58 000 belarusiska och 16 000 ryska medborgare i landet och deras uppehållstillstånd omprövas varje eller vart tredje år.

Annons

Många av dem som bosatt sig i Litauen är regimkritiker som flytt undan förtryck i Belarus och Ryssland. Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja säger att hon är i kontakt med litauiska myndigheter för att förhindra att "oskyldiga människor som inte är förknippade med regimen drabbas".

De som blir av med sitt uppehållstillstånd har möjlighet att överklaga beslutet. Annars har de en månad på sig att lämna landet.

På fredagen meddelar även Litauen att landet planerar att stänga två av sina sex gränsövergångar till Belarus, på grund av farhågor kring Wagnersoldaters närvaro i grannlandet. Delar av privatarmén Wagner har tagits emot i Belarus efter ett misslyckat myteri i Ryssland i juni.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons