Annons

Ryssland: Hämnd för intrång vid gränsen

Nattens attacker mot Ukraina är avsedda som en hämnd, enligt Ryssland. Man pekar på en märklig händelse härom veckan, där ryska nynazister verkar ha tagit sig från Ukraina till byar på andra sidan gränsen och visat upp sig.
Ukraina/Ryssland • Publicerad 9 mars 2023
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu och president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu och president Vladimir Putin. Arkivbild.Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik, poolfoto i Kreml via AP/TT

Händelseförloppet som Ryssland hänvisar till skedde i en eller två byar på den ryska sidan av gränsen för en vecka sedan.

En grupp väpnade ryska nynazister lyckades av allt att döma ta sig över gränsen och fram till orterna Ljubetjane och Sasjinij i den ryska regionen Brjansk, norr om Ukraina. Där filmade sig själva med en flagga och utropade sig som ryssar som ville "befria" sina landsmän.

Annons

Det framgår inte hur de kunde komma så pass långt in på ryskt territorium, eller vad som hände sedan.

Olika bilder av allt

På den ryska sidan gick de officiella utsagorna först isär. Rysslands federala säkerhetstjänst FSB hävdade sedan att gruppen hade jagats tillbaka till Ukraina.

Den ryske presidenten Vladimir Putin lyfte sedan upp händelsen som "terror" och svor i ett tv-sänt tal att krossa nynazismen. Han gav där en bild av att gruppen aktivt hade beskjutit civila barn.

En person som var med och korsade gränsen har uttalat sig anonymt för den oberoende ryska mediesajten Istories/Vazjnyje Istorij :

– Vi var 45 som var med på det här uppdraget. Vi kom, filmade och gjorde ett bakhåll mot två pansarskyttefordon. Jag såg inga skadade barn. Däremot skadades en gränsvakt.

Sannolik välsignelse?

Den ryska gruppen kallar sig Ryska frivilligkåren (RDK) och bildades av uttalade nynazister från Ryssland som säger sig ha stridit på Ukrainas sida mot den ryska regimen sedan 2014, med bas i Ukraina. Kreml drar kopplingar mellan gruppen och Ukrainas militär eller underrättelsetjänst, men det är oklart om några sådana band finns och hur konkreta de i så fall är.

Ukraina förnekar tvärt att det finns några kopplingar och gör gällande att allt som hänt är en intern rysk fråga. Det har också beskrivits som en rysk plan för att iscensätta en provokation, för att Kreml fortsatt ska kunna motivera invasionskriget för den ryska befolkningen.

Den grävande journalistgruppen Bellingcats expert på högerextrema grupper, Michael Colborne, har följt gruppen RDK sedan länge. Han skrev i sociala medier härom veckan att det är väldigt sannolikt att ukrainsk underrättelsetjänst gav grönt ljus för gruppens intrång över gränsen.

Stränga krav på Kreml

Förespråkare av kriget och andra hårdföra tungviktare i Ryssland har krävt att Kreml ska slå tillbaka efter händelsen, men också att krigsinsatsen ska trappas upp på något vis.

"Vissa militärbloggare uppmanade Ryssland att bilda patruller av lönnmördare för att döda ukrainska företrädare samt bilda säkerhetszoner längs med gränsen", skrev tankesmedjan ISW i en analys av skeendena och dess följder.

Annons

"Denna respons indikerar att ultranationalistiska grupper i Ryssland är i stort missnöjda med flera aspekter när det gäller Kremls oförmåga att fullt ut följa upp den falska retoriken om att Ryssland utkämpar ett 'existentiellt krig' i Ukraina."

Ryssland sköt totalt 81 robotar i anfall mot åtminstone tio län i Ukraina under natten till torsdag, i ett i raden av omfattande nattanfall som invasionsstyrkorna har genomfört under det fullskaliga krigets gång.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons