Annons
Nyheter

Ryssland har skjutit upp satellit

Ryssland • Publicerad 9 augusti 2022
Satelliten Khayyam sköts upp med hjälp av en rysk raket under tisdagen.Foto: Roskosmos via AP

Ryssland sköt på tisdagen upp en iransk satellit från den ryskkontrollerade rymdbasen Baikonur i Kazakstan. Satelliten, som heter Khayyam, ska enligt officiella uppgifter användas av Iran.

Den misstänks dock kunna användas för att övervaka militära mål i Ukraina. Enligt uppgifter som Washington Post tagit del av planerar Ryssland att använda satelliten i flera månader innan Iran får tillgång till den.

Annons

Irans rymdstyrelse Iran Space Agency (ISA) har hela tiden hävdat att man kommer att ha kontroll över satelliten från första dagen. Syftet med Khayyam är, enligt ISA, att bevaka landets gränser, övervaka vattentillgång och naturkatastrofer samt att förbättra jordbruket.

Jurij Borisov, chef för den ryska rymdstyrelsen Roskosmos, beskriver uppskjutningen som en "viktig milstolpe i det bi-laterala samarbetet mellan Ryssland och Iran".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons