Annons
Nyheter

Ryssland hoppas på samarbete med Iran

Ryssland hoppas inom kort skriva under ett fördrag om ett omfattande strategiskt samarbete med Iran, uppger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.
Ryssland/Iran • Publicerad 18 juli 2022
Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Arkivbild.
Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov var i Irans huvudstad Teheran för en månad sedan och talade då med sin iranske motsvarighet, säger Dmitrij Peskov i en intervju med det statliga iranska tv- och radiobolaget, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Vi lämnade över ett utkast till det här omfattande fördraget i mitten av juni, säger Peskov.

Annons

– Vi hoppas att vi, efter att några justeringar har gjorts och överenskommits med hänsyn till den iranska sidans åsikter, kan bli redo att underteckna det ganska snart.

Rysslands president Vladimir Putin kommer att delta i ett möte med Irans president Ebrahim Raisi och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Teheran under tisdagen. Putin ska även hålla separata möten med de båda och ska enligt Peskov också besöka Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei.

Resan är Vladimir Putins andra utlandsresa sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes i februari. Förra månaden var han i Tadzjikistan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons