Annons

Ryssland och FN ska diskutera spannmålsavtal

Ukraina • Publicerad 9 mars 2023
Ett fartyg med tusentals ton vete – vars transport möjliggjorts av spannmålsavtalet – i en hamn i kenyanska Mombasa i november.
Ett fartyg med tusentals ton vete – vars transport möjliggjorts av spannmålsavtalet – i en hamn i kenyanska Mombasa i november.Foto: Gideon Maundu/AP

Ryssland och FN ska på måndag diskutera förnyandet av det omtvistade spannmålsavtalet, meddelar det ryska utrikesdepartementet.

– Nästa omgång av samråd är planerade till den 13 mars i Genève, säger departementets taleskvinna Maria Zacharova.

Annons

Det FN-stödda Svarta havs-avtalet har möjliggjort fortsatta spannmålstransporter från Ukraina under krigets gång.

Planerna om fortsatta diskussioner kommer efter att Ryssland tidigare meddelat att man bara kommer att gå med på en förlängning om ryska jordbruksproducenters intressen tas i beaktande.

Det ursprungliga avtalet, som skrevs under i Istanbul den 22 juli i fjol, bestod av två separata avtal signerade av FN, Ryssland, Turkiet och Ukraina. Överenskommelsen innebar upprättandet av en så kallad spannmålskorridor från tre ukrainska hamnar.

Avtalet förlängdes i sista stund i november, men kommer att löpa ut den 18 mars om inte parterna kan komma överens om en förlängning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons