Annons
Nyheter

S-krav på regeringen: Var hårda mot matjättarna

Socialdemokraterna kräver att regeringen kallar till sig matjättar och banker, så att priser och boräntor inte rusar iväg.
– Man ska ha tuffa diskussioner både med banker och livsmedelsföretag, så att de inte skär emellan nu, säger S-ledaren Magdalena Andersson.
Politik • Publicerad 9 mars 2023
Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg och partiledaren Magdalena Andersson. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

På en pressträff tillsammans med den ekonomiskpolitiske talespersonen Mikael Damberg kräver S-ledaren Andersson att regeringen ska agera för att stötta hushållen, välfärden och jobben.

– Det första som är enkelt att göra, det är att kalla till sig matjättarna, ha en stenhård diskussion med dem, så att man säkerställer att de nu inte passar på att ta ut extra marginaler, säger Magdalena Andersson.

Annons

Syftet är att förhindra en inhemskt driven inflation och att se till att basvaror inte blir oskäligt dyra.

Även bankerna bör kallas upp till finansdepartementet, enligt S.

– Det är inte läge för bankerna att ha stora marginaler på svenska folkets bolån, säger Andersson.

"Soft power"

Rent konkret kan regeringen inte göra så mycket mer än att vädja till företagens välvilja.

– Man ska inte underskatta den "soft power" som en regering har, säger Andersson.

– Det som regeringen säger spelar roll, den makten behöver regeringen använda sig av i det här krisläget, säger hon och påminner om tidigare finansministern Anders Borg (M) som brukade ta bankerna i örat.

S vill att regeringen tar fram en plan för att lindra effekterna av inflationen och av stigande räntor på hushållens ekonomi.

– Vi är i en situation där svenska hushåll har det oerhört tufft med höga matpriser, elpriser, drivmedelspriser och så höjda hyror och räntor på bolånen ovanpå detta.

– Regeringen måste förstå att det är en krissituation för svenska hushåll, och då måste en regering agera.

Kritiserar elstöd

Mikael Damberg kritiserar utformningen av regeringens olika elstöd. Hushållen i norra Sverige och företagen vet fortfarande inte när pengarna kommer, säger han. Dessutom är han kritisk till att det elstöd som betalats ut saknade tak.

Annons

– Det blir en väldigt provocerande fördelningsprofil i den här kristiden. Och som enda krisåtgärd duger inte det här, säger Damberg.

S har föreslagit att barnbidraget ska höjas med 200 kronor i månaden och vill också att det tillfälliga tillägget som barnfamiljer med bostadsbidrag får ska förlängas ytterligare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons