Annons
Nyheter

S kräver att regeringen gör om statsbidrag

Socialdemokraterna kräver att regeringen gör om statsbidragen till Sveriges regioner för att inte riskera en sjukvårdskris.
Politik • Publicerad 15 juni 2023
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S). Arkivbild.Foto: Robin Bäckman/TT

– Regeringen måste ta sitt ansvar för att vi inte ska behöva riskera tillgången till vård på grund av nedskärningar av personal, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson på en pressträff.

S kräver att regeringen gör om riktade statsbidrag till generella statsbidrag. Riktade statsbidrag söks ofta och kan innebära en administrativ börda för regionerna.

Annons

– Regionerna behöver en ökad frihet att kunna använda statsbidragen där behoven är som störst, säger Andersson.

Ett riktat statsbidrag som omfattar två miljarder kronor, som enligt S kan göras om redan nu, är bidraget för antalet vårdplatser. Bristen på vårdplatser handlar ofta om bristen på personal, framhåller Andersson.

Hon framför kravet på en presskonferens med fem socialdemokratiska regionpolitiker.

Regionerna, som står för sjukvården, väntas gå med 20 miljarder i underskott nästa år.

– Det är det största underskottet på hela 2000-talet.

I Dalarna kommer regionen att behöva sänka kostnaderna nästa år med en halv miljard.

– Vi kommer att behöva vidta över 300 åtgärder för att klara det. Vi måste halvera våra externa operationsköp, vilket sannolikt kommer att innebära att Dalarnas invånare får vänta längre på en operation, säger Elin Norén (S), regionstyrelsens ordförande i Dalarna.

S vill att regeringen ger besked om statsbidragen före midsommar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons