Annons
Nyheter

S-motion: Lagstadga om reflexer i mörker

Lagstadga om reflexer, inför sekretess vid matförgiftning och kräv åldersverifiering av porrsajter. Det är några av de tusentals motioner som lagts under året.
Politik • Publicerad 7 oktober 2021
Skriv in i lagen att människor ska bära reflex i mörker, anser flera riksdagsledamöter i Socialdemokraterna. Arkivbild.
Skriv in i lagen att människor ska bära reflex i mörker, anser flera riksdagsledamöter i Socialdemokraterna. Arkivbild.Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Tiden för att lämna in fristående motioner till riksdagen gick ut i tisdags. Över 4 150 förslag har kommit in, enligt den preliminära statistiken.

Det är över 500 fler än förra året då 3 645 motioner lämnades in.

Annons

Flitigast att skriva förslag till riksdagen är moderaten Sten Bergheden med 239 stycken, följt av sverigedemokraten Markus Wiechel (176) och moderaten Ann-Sofie Lifvenhage (128).

Moderaterna är det parti som lagt överlägset flest fristående motioner följt av Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

Lag om reflexer

Bland de tusentals förslagen finns bland annat cykelhjälmstvång, förbud mot vilda djur på cirkus, ökad jakt på skarv och höjd hastighet för A-traktorer.

Socialdemokraten Emilia Töyrä har med tre andra partikollegor motionerat om lagstadgad reflexanvändning.

Det finns krav på reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar och flera andra fordon, framhåller de.

"Det finns däremot inget som tillskriver människor ansvar att bära reflex", skriver S-ledamöterna och hänvisar till att det i Finland är lag på att fotgängare som under mörker rör sig på väg i allmänhet ska använda en ändamålsenlig reflex.

Matförgiftning

Moderaterna Marléne Lund Kopparklint och Betty Malmberg vill båda värna den personliga integriteten vid matförgiftning. De tar i en motion upp att matförgiftning är en sjukdom som kan orsaka diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.

Om man blivit matförgiftad på restaurang och anmäler det hos Livsmedelsverket kan uppgifterna begäras ut. Uppgifterna bör i stället omfattas av sekretess, enligt motionärerna, för att människor inte ska dra sig för att göra en anmälan.

Lund Kopparklint har även lagt en motion om att utreda identifieringskrav på porrsajter.

"Att bara kryssa i en ruta att användaren är minst 18 år är inte tillräckligt", skriver hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons