Annons

S: Viktigt hålla högerextremister borta

Socialdemokraterna går till EU-val med fokus på demokratiska rättigheter, en trygg arbetsmarknad och en klimatvänlig, hållbar samhällsutveckling.
Dessutom presenteras tre förslag för att stärka pressfriheten och yttrandefriheten.
Politik • Publicerad 3 maj 2019
Socialdemokraternas tre toppkandidater Jytte Guteland, Johan Danielsson och Helén Fritzon presenterar partiets valplattform inför valet till Europaparlamentet.
Socialdemokraternas tre toppkandidater Jytte Guteland, Johan Danielsson och Helén Fritzon presenterar partiets valplattform inför valet till Europaparlamentet.Foto: Pontus Lundahl/TT

På en pressträff under fredagen presenterade Socialdemokraternas toppnamn till EU-valet – Helén Fritzon, Johan Danielsson och Jytte Guteland – partiets övergripande plattform inför det stundande valet.

Ett återkommande tema var det som beskrivs som ett hot från krafter till höger om den traditionella högern.

Annons

– Det görs utspel från regeringsföreträdare i Europa som har högerextrema krafter som styr, senast i Polen där hbtq-personers rättigheter utmålades som en fara för Polens folk, säger Helén Fritzon och fortsätter:

– För oss är det självklart att varje människa ska kunna älska den man vill och leva ett liv i frihet. Det ska inte vara möjligt att man som i dag ifrågasätter EU:s grundläggande principer.

Fler kvinnor i arbete

Fritzon lyfte även fram vikten av att öka jämställdheten i Europa genom att sätta fler kvinnor i arbete och samtidigt stå upp för löntagarnas rättigheter gentemot företagen.

Dessutom presenterades tre förslag för att stärka pressfriheten och yttrandefriheten och för att ge ökat skydd mot ryktesspridning.

Det första av dem är att S vill medverka till att ta fram ett EU-direktiv som ska skydda oberoende kritiker och journalister mot dyra rättsprocesser, som ofta sätts i gång i syfte att tysta det fria ordet.

– Vi har sett att när journalister samarbetar inom internationella nätverk, exempelvis med Panamadokumenten, får de ofta betala ett väldigt högt pris för att rapportera om missförhållanden bland företag och myndigheter, säger Fritzon.

Vidare vill S se att det EU-stöd som finns för projekt och organisationer som värnar media och pressfriheten ska stärkas, samt att en europeisk strategi för en innovativ och hållbar mediesektor utvecklas.

– Många svenska och europeiska annonsintag har förlorat betydande annonsintäkter. Vi har EU:s nya upphovsrättsdirektiv som kan bryta den här utvecklingen och vi ser att det är viktigt för en oberoende och allsidig journalistik, säger Fritzon.

"Duger inte"

Även arbetsmarknaden är en viktig fråga för Socialdemokraterna.

– Under de kommande fem åren kommer vi att fortsätta arbeta med att skärpa det europeiska arbetsmiljöarbetet. Vi måste stärka de fackliga rättigheterna på EU:s inre marknad, och svenska kollektivavtal ska självklart kunna gälla i Sverige, säger Johan Danielsson.

Annons

S har även ambitionen att vara Sveriges bästa klimatparti, enligt Jytte Guteland.

– Vår vision är ett socialt, klimatmässigt och ekonomiskt hållbart Europa. Vi vill visa svenska folket att vi prioriterar klimatpolitiken, säger hon och fortsätter:

– Vi hör ibland från högern att någon annan ska göra jobbet. Det duger inte. Klimatomställningen ska ske i Sverige, Europa och världen, men vi har allt att vinna på att vara först.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons