Annons
Nyheter

S: Låt folk skjuta upp elräkningarna

Låt människor och företag med små marginaler skjuta upp sina elräkningar till dess att elstödet är på plats. Det vill Socialdemokraterna, som på nytt försöker pressa regeringen att införa en "elräkningsakut".
Ekonomi • Publicerad 6 december 2022
Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson. Arkivbild.
Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Det här bör kunna gå snabbt, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Förslaget lanserade partiet redan i valrörelsen. Det går ut på att staten erbjuder lån till elhandelsbolagen för att säkra att de i sin tur ska kunna erbjuda avbetalningsplaner till kunderna. Även Kristdemokraterna drev förslaget om en elräkningsakut i valet.

Annons

– Om man nu själv har drivit något sådant här så är det väl bara för Ebba Busch (energi- och näringsminister) att leverera. Hur svårt kan det vara? säger Magdalena Andersson.

Regeringen behöver också se till att elstödet betalas ut snarast. Och att hushåll och företag i norra Sverige också får ta del av det, enligt Socialdemokraterna.

Det var dock S-regeringen som tog fram direktiven om elstödet till Svenska kraftnät, vilket ledde till den modell som nu gäller om att endast södra och mellersta Sverige ska få kompensation för höga elpriser.

– Lite förvånad var man väl ändå att de (Svenska kraftnät) lämnade hela norra Sverige utan, säger Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons