Annons

Så försöker Europas länder stoppa smittan

Skolor, barer och restauranger stängs. Kyrkmässor och fredagsbön ställs in. Matcher spelas för tomma läktare. Här är några av åtgärderna som EU-länder och Storbritannien har tagit till för att bromsa coronavirusets framfart.
Coronavirus • Publicerad 13 mars 2020
Vårdpersonal vid ett sjukhus i Brescia i Lombardiet i Italien.Foto: Luca Bruno/AP/TT
Igenbommat i Codogno i regionen Lombardiet i Italien.Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Tomt på Pradomuseet i Madrid i Spanien.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Italien

Italien är det land utanför Kina som är värst drabbat av coronaviruset, med över tusen dödsfall.

Annons

Hela landet med 60 miljoner invånare har satts i karantän. Alla butiker och restauranger har stängts, med undantag för livsmedelsaffärer och apotek. Skolor och universitet håller stängt till den 3 april. Det gör också biografer, teatrar och gym. Offentliga sammankomster är förbjudna och sportevenemang har ställts in, inklusive herrarnas och damernas Serie A i fotboll.

Den som vill resa från en stad till en annan behöver visa ett särskilt formulär där det ska framgå varför resan är akut.

Spanien

Antalet smittade har skjutit i höjden i Spanien, i synnerhet i Madridområdet. På lördag kommer ett nationellt nödläge att utfärdas vilket bland annat ger myndigheterna rätt att begränsa rörelsefriheten för personer som har smittats.

Jämställdhetsminister Irene Montero sitter i karantän, med sin partner Podemos-ledaren Pablo Iglesias, sedan hon testat positivt. Ministern Carolina Darias är också smittad, precis som flera parlamentsledamöter och Vox-ledaren Santiago Abascal. Premiärminister Pedro Sánchez kommer att hålla sina möten via videolänk.

Omkring tio miljoner elever och studenter över hela Spanien kommer att stanna hemma i minst två veckor. Det har regionstyrena beslutat efter en rekommendation från Sánchez. Minst fyra städer i Katalonien har satts i karantän.

Alla sammankomster med över tusen deltagare har förbjudits. Matcher spelas för tomma läktare. Museum kommer att stängas i Madrid, äktenskapliga besök i fängelse i berörda regioner stoppas och landets muslimer kommer inte att be tillsammans.

Frankrike

Frankrike tillhör de värst coronadrabbade länderna i Europa. Icke-akuta kirurgiska ingrepp skjuts upp för att prioritera vård av coronasmittade. Personer som återvänder från Kina, Iran, norra Italien, Singapore och Sydkorea sätts i karantän.

Skolor, daghem och universitet stänger på måndag på obestämd tid. Sammankomster med över hundra människor har förbjudits, inklusive Paris maraton, en rugbymatch och en bokmässa. Det är förbjudet att besöka ålderdomshem och människor över 70 år uppmanas att stanna inomhus.

Annons

Priset på handsprit regleras enligt lag och staten har tagit kontroll över tillverkningen av ansiktsmasker.

Tyskland

Tyskland har utökat kontrollerna vid landets gränser. Om misstänkta fall av corona dyker upp är det upp till de lokala hälsomyndigheterna att besluta om karantän är nödvändigt eller ej. Tyskarna avråds från att resa till Italien, Iran, Sydkorea och Hubei i Kina.

Många av de tyska delstaterna, däribland Nordrhein-Westfalen, Bayern, Berlin och Saarland, kommer att stänga skolor och daghem från och med nästa vecka. Dessutom har flera delstater ställt in evenemang med över tusen deltagare och de flesta stora sportevenemang kommer att genomföras utan publik.

Ett omfattande ekonomiskt stödpaket för att bistå landets företag presenterades på fredagen.

Danmark

Danmark stänger alla offentliga skolor, förskolor och utbildningsinstitutioner för att minska virusspridningen. Offentliganställda som inte har vitala funktioner ska också stanna hemma.

Landet avråder från resor till norra Italien och icke-nödvändiga resor till Italien generellt, såväl som till Iran och delar av Österrike, Sydkorea och Kina. Folk som återvänder från dessa platser ska sitta i karantän i två veckor.

Inomhusevenemang med över hundra personer stoppas. Offentliga kulturinstitutioner och bibliotek håller stängt.

Nederländerna

Annons

Människor som har symtom som kan tyda på corona uppmanas av Nederländernas regering att stanna hemma och undvika sociala kontakter. Alla som kan uppmanas att jobba hemifrån. Regeringen har bett folk att undvika att skaka hand – vilket dock premiärminister Mark Rutte glömde bort ganska omgående.

Sammankomster med över hundra personer förbjuds. Museum och teatrar stängs och fotbollsmatcher och konserter har ställts in. Nederländerna avråder från icke-nödvändiga resor till Italien.

Skolor kommer att hålla öppet. Men universitet ombeds att hålla föreläsningar för över hundra studenter på nätet.

Sverige

I Sverige uppmanas alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Icke-nödvändiga besök på sjukhus och ålderdomshem avråds.

UD avråder från alla resor till Hubei-provinsen samt icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao, från alla resor till Iran och från icke-nödvändiga resor till Italien, staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea och Tyrolen i Österrike.

Vissa skolor har stängt till följd av smittade elever eller personal. Sammankomster med över 500 deltagare förbjuds.

Storbritannien

Den brittiska regeringen har fått frågor om varför den inte vidtar lika stränga åtgärder som andra länder i Europa. Människor med ihållande hosta eller feber uppmanas till självkarantän i hemmet i en vecka.

Britterna avråds från alla resor till Hubei i Kina och icke-nödvändiga resor till resten av Kina. Reseavrådan gäller också Daegu, Cheongdo och Gyeongsan i Sydkorea och icke-nödvändiga resor till Italien. Resenärer som kommer från drabbade områden i Italien uppmanas till självkarantän. Regeringen har bokat ett hotell nära flygplatsen Heathrow i London som kan användas för detta ändamål.

Annons

Skolor har bara stängt sedan det visat sig att någon där har testat positivt för corona eller varit i kontakt med något bekräftat fall. Skottland planerar att förbjuda alla sammankomster med över 500 deltagare från och med nästa vecka.

Belgien

Belgiens regering har beslutat att skolor, kaféer, barer och restauranger ska stänga. Skolorna kommer att hålla stängt i fem veckor medan matställen kommer att öppna efter den 3 april. Livsmedelsbutiker och apotek håller öppet och andra affärer behöver bara stänga på helgerna.

Sport- och kulturevenemang stoppas i tre veckor, från och med lördag. Förskolor kommer att vara öppna och skolor måste erbjuda en slags fritidslösning på dagarna, i synnerhet för föräldrar som jobbar inom hälso- och sjukvården.

Belgien avråder från resor till Italien. Alla som kan uppmanas att jobba hemifrån och undvika att resa kollektivt i rusningstrafik. Katolska kyrkan har ställt in mässor.

Österrike

Österrike har infört hårda kontroller och nästan helt stängt sin gräns mot Italien. Lastbilschaufförer testas för att upptäcka smitta. Landet har också ställt in flyg och tåg till Italien och avråder från resor dit. Från och med måndag stoppas också flyg till Frankrike, Spanien och Schweiz. Man kommer också införa gränskontroller från Schweiz.

Sjukhusbesök har förbjudits. Evenemang med fler än 100 deltagare inomhus förbjuds såväl som evenemang med fler än 500 deltagare utomhus. Skidanläggningar i Tyrolen har stängt.

Nästa vecka stänger skolor med elever och studenter över 15 år. Lektioner ska hållas över nätet. Grundskolor kommer också delvis att stänga men fortfarande erbjuda barnomsorg, så att inte mor- och farföräldrar i riskgruppen ska behöva rycka in som barnvakt.

Grekland

Annons

I Grekland uppmanas människor som återvänder från drabbade områden eller som har varit i kontakt med konstaterade fall att stanna hemma i två veckor. Alla flyg till Italien har ställts in.

Regeringen har lovat 2 000 personer extra till det nationella hälso- och sjukvårdssystemet. Offentliganställda får mer flexibilitet, möjlighet att jobba hemifrån och hålla möten via videolänk.

Skolor och universitet håller stängt i två veckor, precis som gym, biografer, nattklubbar och teatrar. Offentliga sammankomster med över tusen personer förbjuds. Rättegångar skjuts upp och söndagsskolor pausar sin verksamhet.

Tjeckien

Tjeckien har utropat undantagstillstånd i 30 dagar. Från och med måndag stoppas de flesta utlänningar från att resa in i landet och alla tjecker att lämna landet. Människor som varit i kontakt med coronasmittade sätts i karantän. Det gäller också människor som har kommit till Tjeckien från 15 "riskländer", däribland Sverige, Norge och Italien.

Skolor håller stängt och sammankomster med fler än 30 personer förbjuds. Restauranger måste stänga klockan 20. Gym, gallerier, simhallar, nattklubbar och bibliotek måste också stänga. Det är inte längre tillåtet att besöka fängelser.

Att sprida coronavirus ses nu som ett brott i Tjeckien, enligt premiärminister Andrej Babis.

Portugal

Så här långt har Portugal klarat sig bättre än grannlandet Spanien. Nästa vecka kommer skolor, universitet och daghem att stänga för att bromsa epidemin, som premiärminister António Costa har kallat livshotande. Föräldrar som måste vara hemma och ta hand om barn under tolv år kommer att få 66 procent av lönen.

Passagerare på kryssningsfartyg kommer inte att få gå i land i Portugal, förutom de som bor i landet. Nattklubbar stängs och det finns beredskap för att begränsa tillgången till shoppingcentrum och restauranger. Myndigheterna avråder från resor till högriskområden och tycker att det är en bra idé att avboka alla andra icke-nödvändiga resor. Vissa flyg till Italien har ställts in.

Annons

Fotbollsmatcher har stoppats på obestämd tid. Regeringen rekommenderar att inomhusevenemang med över 1 000 personer ställs in såväl som utomhusevenemang med över 5 000 deltagare. I Porto har bibliotek, simhall och museer stängt.

Finland

Finland förbereder sig för att omkring en tredjedel av befolkningen kommer att smittas av corona. Regeringen rekommenderar att sammankomster med över 500 personer ställs in fram till slutet av maj. Nationalteatern i Helsingfors har avbokat vårens föreställningar och basketmatcher har ställts in.

Utrikesdepartementet avråder från resor till hela världen och har därför slutat uppdatera sina rekommendationer för enskilda resmål. Finnair har ställt in tusentals avgångar, bland annat till städer i Italien och Sverige. Människor som har besökt riskområden rekommenderas två veckor isolering i hemmet. En del apotek har börjat tillverka egen handsprit.

Slovenien

Slovenien är på väg in i coronautbrottets andra fas, enligt hälsomyndigheterna. Alla sjukhus har stängt för besökare. Bil- och järnvägar till Italien har stängt, förutom sex gränsövergångar. Utlänningar med temperatur under 37,5 grader och inga tecken på luftvägsinfektion tillåts passera, precis som de som kan bevisa att de testat negativt för corona de senaste tre dagarna.

Alla skolor kommer att hålla stängt från och med måndag. Inomhusevenemang med fler än 100 deltagare förbjuds precis som utomhusevenemang med över 500 deltagare. Pappor får inte längre vara med vid förlossningar på ett stort sjukhus i Ljubljana.

Rumänien

Rumäniens regering kommer att sätta sig själv i karantän sedan den haft kontakt med en senator som senare testade positivt för corona.

Människor som kommer tillbaka från Italien eller andra drabbade länder som Kina, Iran och Sydkorea måste sitta isolerade i två veckor. Flyg till Italien har stoppats. En del gränsövergångar till Ungern, Bulgarien, Ukraina, Moldavien och Serbien stängs. Medborgare som arbetar i Italien uppmanas att inte resa hem till påsk.

Annons

Alla skolor håller stängt till den 22 mars. Utomhusevenemang med över 1 000 deltagare förbjuds, precis som inomhusevenemang med fler än 100 deltagare. Alla fotbollsmatcher har skjutits upp resten av månaden.

Irland

Irland beskriver coronautbrottet som "okänt territorium" för världen. Skolor och barnomsorg håller stängt, precis som statliga museer. Inomhusevenemang med fler än 100 deltagare förbjuds såväl som utomhusevenemang med fler än 500 deltagare. Där ingår firandet av St Patrick’s Day i Dublin.

Irländarna får fortfarande gå till jobbet, men uppmanas att arbeta hemifrån om det går och annars att lägga schema och raster omlott för att minimera kontaktytorna. Alla med symtom ska sitta i självkarantän i två veckor. Myndigheterna avråder från alla resor till Italien och icke-nödvändiga resor till Kina, Iran och drabbade områden i Sydkorea.

Polen

Antalet smittade med corona är färre än väntat i Polen, enligt president Andrzej Duda som har fått tillbakavisa rykten om att landet ska införa undantagstillstånd. Men passagerare som passerar gränsövergångar med buss, bil eller färja får sin temperatur kontrollerad. Regeringen avråder från resor till Kina, Hongkong, Sydkorea, Iran, Japan och Italien.

Skolor, universitet och barnomsorg har stängt i två veckor. Alla större publika evenemang har blåsts av. Biografer och andra kulturinstitutioner har stängts. Kyrkor håller öppet, men uppmanas att hålla fler gudstjänster för att minska trängseln. President Duda har bett finansinstitutioner att tillfälligt stoppa krav på låneavbetalningar.

Luxemburg

Det bor bara 600 000 personer i Luxemburg, men varje dag korsar över 200 000 pendlare från Belgien, Frankrike och Tyskland landets gränser för att komma till jobbet.

Skolor stängs och besök på ålderdomshem och sjukhus begränsas. Evenemang med över 1 000 deltagare stoppas.

Annons

Kroatien

Personer som återvänder till Kroatien från områden hårt drabbade av corona uppmanas till självkarantän. Människor rekommenderas också att undvika att skaka hand med varandra. Kroater avråds från att resa till Kina.

Från och med måndag kommer skolor och universitet att hålla stängt i två veckor. Lektioner kommer i stället att ges på nätet och genom särskilda tv-program. Regeringen tillåter också uppskjutna skatteinbetalningar. Evenemang med över 1 000 deltagare rekommenderas inte och om organisatörerna ändå väljer att genomföra sina planer är de ansvariga för att hålla en hög nivå av hygien.

Estland

Estland uppmanar sina medborgare att inte resa till länder och områden som drabbats av stora coronautbrott. "Snälla, res inte till Italien" vädjar hälsoministern. Folk som landar på Estlands flygplatser får sin temperatur kontrollerad. Regeringen har också beslutat att stoppa försäljningen av kryssningar mellan Tallinn och Stockholm.

Skolor håller stängt och offentliga evenemang förbjuds.

Ungern

Ungerns nationalistiska premiärminister Viktor Orbán hävdar att det utlänningar och migration ligger bakom coronaspridningen i landet. Ungrare som har varit utomlands stoppas från att ge blod. Kontroller har satts upp på gränsen mot Österrike och Slovenien.

Universitet har stängts men undervisningen kan fortsätta på nätet. Skolresor utanför Ungern stoppas, precis som all flygtrafik till Italien. Inomhusevenemang med fler än 100 deltagare förbjuds och utomhusevenemang med över 500 deltagare. Människor över 60 år uppmanas att hålla sig borta från folksamlingar.

Lettland

Annons

Människor som återvänder till Lettland från områden med stora utbrott av corona måste stanna hemma i två veckor. Landet avråder från resor till drabbade områden, framförallt Italien.

Evenemang med över 200 deltagare kommer att ställas in.

Slovakien

Slovaken har stängt sina gränser för alla utländska medborgare, förutom polacker. Annars är det bara slovakiska medborgare eller personer med uppehållstillstånd som får komma in i landet. Slovaker som återvänder från vistelser utomlands måste sitta isolerade i två veckor.

Från och med måndag stängs skolor och internationella flygplatser. Internationella buss- och tågförbindelser stoppas i två veckor och alla barer, spaanläggningar och vattenland stängs i två veckor. Stora kultur- och sportevenemang förbjuds. Köpcentrum kommer att hålla stängt i helgen, bara livsmedelsbutiker och apotek får hålla öppet.

Bulgarien

Nationellt nödläge råder i Bulgarien till den 13 april. Det innebär att landet nu kan förbjuda resor till och från länder som drabbats av stora utbrott av corona och stänga skolor och universitet. Polisen kan också ingripa om smittade personer inte följer bestämmelser om karantän.

Evenemang med över 250 deltagare förbjuds. Sportevenemang har ställts in eller genomförs bakom stängda dörrar. Regeringen har uppmanat företag att tillämpa flexibla arbetstider och låta anställda jobba hemma i den mån det går.

Malta

Alla som anländer Malta måste sitta i karantän i två veckor – oavsett var man har rest ifrån. Sedan tidigare råder inreseförbud från Italien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Schweiz. Passagerare får inte heller stå ombord på bussar.

Annons

Stora offentliga evenemang förbjuds och skolor håller stängt i en vecka. Kyrkorna har ställt in alla mässor och begravningsgudstjänster måste nu hållas utomhus på kyrkogården. Regeringen tycker också att bröllop ska skjutas på framtiden.

Cypern

Människor som återvänder till Cypern från Italien, Iran, Sydkorea och Hubei i Kina har blivit tillsagda att isolera sig i två veckor. De som har rest från andra drabbade områden ska sitta i karantän om de märker av några symtom.

Skolor håller stängt en vecka. Evenemang och sammankomster med över 75 personer i små utrymmen, inklusive biografer, kyrkor, glassbarer och pubar, förbjuds resten av månaden. Fotbollsmatcher och andra sportevenemang spelas för tomma läktare.

Litauen

Litauens största sjukhus har börjat tillverka egna ansiktsmasker på grund av brist på den nationella marknaden. Folk som landar på flygplatserna får sin temperatur kontrollerad och reseförbud råder till vissa länder, till exempel Italien.

Skolor, universitet och barnomsorg håller stängt i två veckor. Stora evenemang ställs in och utomhus får högst hundra personer delta. Kyrkor har av hälsoskäl slutat använda vigvatten.

Uppdaterad den 13 mars klockan 16.30..

Sofia Eriksson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons