Annons
Nyheter

Så hanterar du maten under rötmånaden

Regnigt och fuktigt väder kan vara skäl till att hålla extra koll på dina livsmedel under rötmånaden, för att undvika att bli matförgiftad.
Frukt, grönsaker och malt kött är varor som kan vara särskilt känsliga.
Livsmedel • Publicerad 3 augusti 2023
Under rötmånaden riskerar livsmedel att bli dåliga snabbare. Arkivbild.
Under rötmånaden riskerar livsmedel att bli dåliga snabbare. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson / TT

Rötmånad är ett begrepp med historiska rötter som infaller under sommarmånaderna när det är varmt och fuktigt. Enligt bondepraktikan infaller rötmånaden i slutet av fruntimmersveckan varje år, runt den 22–23 juli.

Livsmedel löper då högre risk att härskna, mögla eller utsättas för bakterieangrepp.

Annons

– Traditionsenligt vet man att det kan bli extra mycket problem med maten under den här tiden på året, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

För att undvika att få maten förstörd och för att bli matförgiftad och är det därför viktigt att fundera över hur man hanterar sina livsmedel, menar Mats Lindblad.

– Ha en god hygien när du lagar mat och hantera rått kött på ett sätt så inte bakterier överförs från köttet till det som är ätfärdigt, säger han.

– Sedan är det bra att ha fyra grader i kylskåpet som standardtemperatur.

Känsliga livsmedel

Under rötmånaden finns det livsmedel som kan vara känsligare än andra. Frukt, grönsaker, malt kött samt fisk- och skaldjur är värt att vara försiktig med, enligt Mats Lindblad.

– Det måste inte vara att man blir sjuk men de kan bli sämre matmässigt, säger han.

Samtidigt kan det finnas utmaningar med att hantera mat på ett korrekt sätt, när många åker iväg på utflykter under sommaren.

– Om man har långt till affären, ska ut och campa eller ha picknick, då kan man behöva ta med sig en kylväska. Om man ska vara borta från ett kylskåp så kan man fundera lite på vilka matvaror man köper med sig.

Undvik matsvinn

När livsmedlens kvalitet blir sämre snabbare, finns det också en risk att matsvinnet ökar. Därför bör man inte köpa hem mat som man är osäker på om man kommer att hinna äta upp, säger Mats Lindblad.

Samtidigt går vissa livsmedel att konsumera trots att de har blivit dåliga.

Annons

– Om det är så att det är en liten mögelfläck på ett äpple, då kan man skära bort möglet med ett par centimeters marginal. Handlar det om en hårdost, som herrgårdsost eller grevéost, då kan man också skära bort möglet.

– Skulle det vara så att det är frukt eller grönsaker med mycket vatteninnehåll som möglat så är det oftast så att man får slänga det.

Fakta: Tips för rötmånaden

1. Håll maten kall från butiken till hemmet.

2. Ha rätt temperatur, ungefär fyra grader, i kylskåpet.

3. Ha en god hygien och tvätta händerna innan du hanterar, lagar eller äter mat.

Källa: Livsmedelsverket.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons