Annons
Nyheter

Så ringer världen in 2023

Ett turbulent 2022 är till ända. Runtom i världen välkomnar man nu ett nytt år.
Världen • Publicerad 1 januari 2023
Nyårsfirare på Times Square i New York.
Nyårsfirare på Times Square i New York.Foto: Stefan Jeremiah/AP/TT
Nyårsfirare i Tokyo köar för att be i ett buddhisttempel.
Nyårsfirare i Tokyo köar för att be i ett buddhisttempel.Foto: Hiro Komae/AP/TT
Nyårsfyrverkerier i Dubai.
Nyårsfyrverkerier i Dubai.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT
Fyrverkerier i Sydney.
Fyrverkerier i Sydney.Foto: Bianca De Marchi/AP/TT
En tunnelbanestation i Charkiv i Ukraina hade pyntats för att ge jul- och nyårsstämning till barnen.
En tunnelbanestation i Charkiv i Ukraina hade pyntats för att ge jul- och nyårsstämning till barnen.Foto: Evgeniij Maloletka/AP/TT
Fyrverkerier i den ukrainska flaggans färger lyste upp Londonhimlen på tolvslaget.
Fyrverkerier i den ukrainska flaggans färger lyste upp Londonhimlen på tolvslaget.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

2022 var ett år präglat av Ukrainakriget, ekonomisk oro och ovanpå det bortgången av flera världskända personligheter som drottning Elizabeth, Pelé och – på årets sista dag – den tidigare påven Benedictus XVI.

Men nu blickar världen framåt mot ett nytt år.

Annons

Först ut att fira in det nya året var de små önationerna Kiribati och Samoa i Stilla Havet. Sedan följde Nya Zeeland där tusentals människor samlats för att se fyrverkerierna vid Sky Tower i Auckland.

Ser framåt

I australiska Sydney kunde man fira att landets gränser nu öppnat igen och att befolkningen tagit sig igenom en rad nedstängningar på grund av pandemin.

– Det har varit ett ganska bra år, att "ta sig förbi covid" är skönt och nu ser vi fram emot framtiden, sade David Hugh-Paterson, en av många som ville titta på fyrverkerierna nere vid det världsberömda operahuset.

2022 kommer annars bli ihågkommet allra mest som året då Ukrainakriget bröt ut och påverkade en hel värld.

Omkring 16 miljoner ukrainare har tvingats fly och för de som är kvar i bland annat Kiev väntar nu en nyårsafton med nattligt utegångsförbud. Men i nyligen befriade Charkiv hade en tunnelbanestation pyntats för att ge barn lite jul- och nyårsstämning.

Fyrverkerier vid Themsen

I Kina firades det i flera olika storstäder sedan landets myndigheter i slutet av året plötsligt valde att släppa på sin nolltoleranspolicy avseende covidhanteringen.

I Dubai hölls ett imponerande fyrverkeri vid världens högsta byggnad, Burj Khalifa.

Däremot blev det inga fyrverkerier på Medborgartorget i Finlands huvudstad Helsingfors. Två fyrverkerier, ett vid 18-tiden och ett vid midnatt, var planerade. Men på lördagseftermiddagen kom beskedet att de ställs in på grund av kraftiga vindar, skriver Hufvudstadsbladet.

I Frankrikes huvudstad Paris firade tusental på paradgatan Champs Elysees, medan president Emmanuel Macron i sitt tv-sända nyårstal utlovade fortsatt stöd till Ukraina.

– Vi kommer att hjälpa er tills segern är vunnen och vi kommer tillsammans att bygga en rättvis och varaktig fred. Räkna med Frankrike och räkna med Europa, sade Emmanuel Macron.

Annons

I Storbritanniens huvudstad London samlades mer än 100 000 personer längs floden Themsen för att titta på fyrverkerierna som sköts runt London Eye.

På Copacabana-stranden i Rio de Janeiro i Brasilien samlades bara ett par tusen för att titta på fyrverkerier. Flera brasilianska städer hade ställt in firandet på grund av oro för att spridningen av coronaviruset ska ta fart igen. I vanliga fall brukar omkring två miljoner människor fira tolvslaget på Copacabana.

I New York i USA släpptes, klockan sex på nyårsdagen svensk tid, ett ton konfetti över människorna som samlats på Times Square för att se när en stor glittrande boll, 3,6 meter i diameter och sex ton tung, sänktes ned mot torget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons