Annons
Nyheter

Så kan återvunnen textil skapa nya jobb

Förbättrad textilåtervinning skulle kunna skapa 15 000 nya jobb i Europa. Samtidigt kan man minska koldioxidutsläppen med fyra miljoner ton, enligt en ny rapport från konsultbolaget McKinsey.
Ekonomi • Publicerad 8 augusti 2022
Textilier som väntar på sortering. Arkivbild.
Textilier som väntar på sortering. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I dag återvinns mindre än en procent av det europeiska textilavfallet till nya textilprodukter. Men det skulle kunna vara mycket mer.

Ett viktigt steg mot att öka återvinningen är att satsa på insamlingen. I dag samlas ungefär en tredjedel av våra använda kläder in och merparten av dem exporteras sedan för försäljning utanför Europa. För att kunna producera tillräckligt mycket återvunna textiltrådar skulle insamlingen behöva öka till 50–80 procent.

Separat insamling

Annons

En lösning består dels i att bygga ut infrastrukturen för insamling, men också att göra konsumenterna medvetna om att det finns ett värde i att samla in textil.

– Precis som med papper, glas och plast behövs en separat insamling. En stor del av den textil som skulle kunna återvinnas samlas inte in separat utan hamnar i hushållssoporna, säger Jonatan Janmark, medförfattare till rapporten.

En ny textilåtervinningsindustri skulle kunna skapa runt 15 000 nya jobb i Europa, slår rapporten fast. Jobben finns i hela återvinningskedjan – från insamling och manuell sortering till mer högteknologiska jobb kopplat till automatiserad sortering och återvinning.

Inom återvinning finns i dag ett ganska stort antal uppstartsföretag som skulle kunna växla upp sin verksamhet, säger Jonatan Janmark.

– Om vi ser till de tidigare stegen i värdekedjan finns det ett antal etablerade aktörer som sannolikt kan skala upp och växa och det kommer säkert att komma in nya aktörer också.

Befintlig teknik

Men för att nå dit krävs, förutom bättre insamling, att man i större utsträckning använder den teknik som finns, som återanvändning av bomull till cellulosamassa och kemisk återvinning av polyester. Samtidigt kvarstår mycket forskning och utveckling.

– En utmaning är att ta de framsteg som har gjorts och skifta från pilot- och demoskala till att komma upp i industriell skala och få ned kostnaden. Det är ett väldigt viktigt steg.

För att textilåtervinningen ska kunna nå sin fulla potential till 2030 ser rapporten att det behövs investeringar på mellan sex och sju miljarder euro – men också möjlighet till en årlig avkastning på 20 till 25 procent.

Rapporten har tittat på Europanivå där Sverige inte utmärker sig som bäst i klassen på textilinsamling, men ligger långt fram inom forskning och utveckling.

– Det sker mycket textil innovation i Sverige så vi kan absolut spela en roll i den här värdekedjan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons