Annons
Nyheter

Så klarar du den allt dyrare skilsmässan

Skilsmässan har blivit en allt dyrare historia.
I ekonomiskt kärva tider skjuter många på beslutet, men för dem som inte kan undvika en separation finns en rad tips.
Ekonomi • Publicerad 12 mars 2023
Har det blivit för dyrt att skilja sig? Arkivbild.
Har det blivit för dyrt att skilja sig? Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Förra året valde 21 465 par att skilja sig. Så få skilsmässor har det inte varit sedan 2006, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Kan det helt enkelt vara så att kärleken spirar starkare än någonsin i vårt avlånga land? Förklaringen är förmodligen inte så enkel, dessvärre.

Annons

På grund av hög inflation, höga räntor och andra ökade utgifter för hushållet är det i dag dyrare än på länge att separera, vilket kan vara en orsak till att många undviker eller skjuter på uppbrottet.

För att komma ur ett äktenskap på ett så smidigt sätt det bara går är det till stor hjälp om man kan göra upp förutsättningarna på förhand, enligt Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Till exempel att en person som jobbar deltid och tar ett större ansvar för barn och familj kompenseras, eller att man förbereder sig genom att ställa sig i hyreskö på orten man befinner sig. Men allt det är lättare sagt än gjort, säger hon.

Våga ta extern hjälp

Det gäller även bodelningen. Kommer man inte överens eller har juridiska dokument över vems saker som är vems rekommenderar Emma Persson att man tar extern hjälp av en familjejurist eller en bodelningsförrättare.

– Man ska dela det husgeråd som finns på ett rättvist sätt och ersätta den som inte får med sig husgeråd med pengar. Det är viktigt att komma ihåg att man ska bygga upp ett nytt hushåll med allt vad det innebär.

För många kommer en skilsmässa innebära ökade utgifter när man står på egna ben. Enligt kalkyler som Länsförsäkringar gjort kan det röra sig om drygt 7 000 kronor mer i månaden för ett genomsnittligt par med två barn som bor hemma.

Vid ett sådant läge är det därför viktigt att göra en budget över de nya ekonomiska förutsättningarna.

– Även om man får ett lånelöfte av banken ska man klara av att hantera de utgifter man får i sitt nya hushåll.

– Sedan kan man göra det så kostnadseffektivt som möjligt. Utnyttja andrahandsmarknaden för köp av möbler till exempel. Man behöver inte köpa allt nytt och på en gång utan bygg upp hushållet efterhand.

Prata med barnen

När det gäller barnen handlar det om att reda ut hur de gemensamma utgifterna för dem ska fördelas, som fritidsaktiviteter och kläder. Trots att man lever i skilda hushåll kan ett gemensamt konto vara gångbart.

Annons

Allt sammantaget innebär skilsmässan en ny ekonomisk verklighet för många, åtminstone för en tid framöver. I de fallen underlättar man för sig genom att lyfta det med övriga familjen, menar Emma Persson.

– Är det så att det blir olika ekonomiska förutsättningar hos respektive förälder kanske man behöver förbereda barnen på det och prata med dem, beroende på deras ålder, om hur situationen är.

Så kan du förbereda dig för en skilsmässa

1. Våga gå igenom vad som händer om ni skiljer er. Det finns flera förebyggande åtgärder att ta till, som att stå i bostadskö eller att den som tjänar lite mindre har möjlighet att spara pengar.

2. Skaffa ett sparande till gemensamma aktiviteter för att säkerställa att båda bidrar.

3. Se över er gemensamma ekonomi och diskutera utgiftsfördelning och vem som äger vad.

4. Om ni behöver skriva juridiska avtal, ta hjälp av en familjejurist så att det blir korrekt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons