Annons
Nyheter

Så många företag har sökt elstöd

Totalt 16,5 miljarder kronor till över 100 000 företag. Så mycket pengar har hittills betalats ut i elstöd till företag i elområde 3 och 4.
Ekonomi • Publicerad 26 september 2023
Många företag tog chansen att söka elstöd. Arkivbild.
Många företag tog chansen att söka elstöd. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Möjligheten för företag att söka elstöd stängde den 25 september. Totalt har 118 601 företag i elområde 3 och 4 sökt stödet – och 103 853 ansökningar beviljades. Per den 25 september hade 16,5 miljarder kronor betalats ut, enligt ett pressmeddelande från Skatteverket.

Hur stor slutsumman för elstödet blir är inte klart. Samtliga ansökningar ska vara hanterade senast 31 december 2023.

"Tar tid att hantera manuellt"

Annons

"Det kom in ansökningar ända fram till att tjänsten stängdes. Ungefär 70 procent av företagen har fått sitt stöd beviljat i nära anslutning till att de ansökt. De ansökningar som hanteras manuellt ska vi hantera skyndsamt", säger Marie Elmnäs, projektledare för elstödet på Skatteverket i pressmeddelandet.

Hon tillägger Skatteverket kommer att kontakta de företag som ännu inte har fått sina stödpengar och det tar något längre tid för de ansökningar som hanteras manuellt.

Enligt Skatteverkets statistik har 109 aktörer beviljats maxbeloppet om 20 miljoner kronor – av dessa är 25 stycken kommuner och regioner.

Det genomsnittliga elstödet per företag uppgår till 158 166 kronor. Tillverkning samt vård och omsorg är de branscher där flest har fått maxbeloppet.

Storstadsföretag beviljas mest stöd

Branscherna som har fått mest pengar utbetalt i stöd är fastighetsverksamhet och detaljhandel.

Företag i fastighetsbranschen har i genomsnitt fått 104 105 kronor i stöd medan företag inom tillverkning av stenkolsprodukter och raffinerade petroleumprodukter i genomsnitt har fått drygt 6,4 miljoner kronor.

"Företag med säte i Stockholm, Göteborg och Malmö har beviljats mest stöd, totalt omfattas företag med säte i 253 olika kommuner. Vi kan även se att det är många föreningar och stiftelser runt om i landet som har fått elstöd", säger Marie Elmnäs.

Totalt har 1 999 företag hittills fått avslag på sina ansökningar. De vanligaste orsakerna till avslag är att företaget har haft fastprisavtal, inte är elslutkund eller att det inte är ett företag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons