Annons

Så vill KD stötta elkunder i vinter

Kristdemokraterna vill nolla momsen på el i vinter och sänka energiskatten. Stödpaketet skulle kunna innebära en lättnad på 5 000 kronor för hushållen under vintermånaderna, uppger partiet.
Politik • Publicerad 15 augusti 2022
KD föreslår ett stödpaket för att stötta hushåll med höga elräkningar i vinter. Arkivbild.
KD föreslår ett stödpaket för att stötta hushåll med höga elräkningar i vinter. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kristdemokraterna skriver i ett pressmeddelande att de vill stötta elkunder med höga elräkningar i vinter. Dels vill partiet sänka momsen på el från 25 till noll procent under december–mars, dels föreslås sänkt energiskatt.

För ett hushåll skulle stödpaketet kunna innebära att elkostnaden sänks med 25 000 kronor på ett år eller med 5 000 kronor under de fyra vintermånaderna.

Annons

De två åtgärderna bedöms kosta staten cirka 15 miljarder kronor.

KD vill också införa en tillfällig extra bolagsskatt på energibolagen. Enligt partiet kommer bolagen att göra övervinster under energikrisen, utan att de själva bidragit till det. Skatten ska läggas ovanpå ordinarie bolagsskatt och beskatta de övervinster som kommer uppstå.

Andra förslag är att elkunderna ska slippa att betala effektskatt, så länge det är stora problem i näten. KD anser att Svenska kraftnät ska betala tillbaka delar av de höga flaskhalsintäkter som tas in när det uppstår prisskillnader mellan norr och syd.

Partiet vill också se en skattereduktion för hushåll som byter från direktverkande el till en mer energieffektiv uppvärmning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons