Annons
Nyheter

Saab-konkursen kan avslutas före nyår

Ekonomi • Publicerad 9 december 2021
Konkursförvaltaren Hans L Bergqvist hoppas att arbetet med Saab Automobiles ska kunna avslutas under 2021. Här är på bild i samband med konkursen för tio år sedan. Arkivbild.
Konkursförvaltaren Hans L Bergqvist hoppas att arbetet med Saab Automobiles ska kunna avslutas under 2021. Här är på bild i samband med konkursen för tio år sedan. Arkivbild.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Konkursförvaltaren hoppas att arbetet med Saab Automobiles konkurs för tio år sedan ska kunna avslutas under 2021.

– Vår ambition är att försöka få ett avslut före årsskiftet. Det är vad vi jobbar på, säger konkursförvaltaren Hans L Bergqvist till Sveriges Radio Ekot.

Annons

Biltillverkaren Saab försattes i konkurs den 19 december 2011 och över 3 000 personer förlorade jobbet i en av de största konkurserna någonsin i Sverige.

Det har tagit lång tid att utreda konkursen. Bland annat har arbetet försenats av olika rättsprocesser i vilka konkursförvaltarna krävt tillbaka pengar från leverantörer som fick betalt under slutet av Saabs tid.

Konkursförvaltarna har också gått igenom hur mycket pengar som anställda och leverantörer kan få tillbaka från konkursboet. Även fordringsägare utan förmånsrätt kan räkna med att få ta del av pengar från konkursboet, enligt dokument från Vänersborgs tingsrätt.

Sammanlagt saknas miljarder kronor, så det är bara en viss del av skulderna som kommer kunna betalas tillbaka.

– Vår ambition är att försöka få ett avslut före årsskiftet. Men det dyker hela tiden upp nya saker här. Det är väl det enda jag kan säga i nuläget, säger konkursförvaltaren.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons