Annons
Nyheter

Säg hej till ett nytt skitår

Välkommen skitåret 2023.
Vi har ett uselt år bakom oss, och tyvärr blir det ännu värre innan det blir bättre, enligt experterna.
Kostnadsökningarna fortsätter, och dessutom kommer nu lågkonjunkturen.
Ekonomi • Publicerad 2 januari 2023
Lycklig den som får råd med sylt till gröten. Arkivbild.
Lycklig den som får råd med sylt till gröten. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery / TT
Så mycket dyrare kan det bli i riket med räntekostnader, drivmedel, el och uppvärmning samt livsmedel för olika grupper.
Så mycket dyrare kan det bli i riket med räntekostnader, drivmedel, el och uppvärmning samt livsmedel för olika grupper.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Så mycket dyrare har det blivit i riket med räntekostnader, drivmedel, el och uppvärmning samt livsmedel för olika grupper.
Så mycket dyrare har det blivit i riket med räntekostnader, drivmedel, el och uppvärmning samt livsmedel för olika grupper.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Lyxmat 2023? Arkivbild.
Lyxmat 2023? Arkivbild.Foto: Mark Earthy /TT

Vi går mot ännu tuffare tider, konstaterar Anders Stenkrona, sparekonom på Nordea. Räntan kommer att fortsätta upp nästa år, och att elpriserna skulle sjunka är inte mycket att hoppas på. Inte heller livsmedelspriserna. Dessutom dundrar lågkonjunkturen in med fler arbetslösa och ännu sämre framtidstro.

– Vi har fått vänja oss vid att allt blir dyrare. Priserna kommer inte att bli lägre, säger Anders Stenkrona.

Annons

Américo Fernández, privatekonom på SEB, har räknat på hur kostnadsökningarna drabbat oss 2022 och hur de blir 2023. Han kallar det för ett "stresstest" av hushållens ekonomi.

Värsta scenario

– Det är ett relativt realistiskt värsta scenario. Alla hushåll har inte 85 procents belåning, rörliga räntor och rörliga elavtal, men om man har det så kan det bli så här, säger Américo Fernández.

SEB har räknat både på kostnadsökningarna 2022 och hur det kan bli 2023. För en barnfamilj i villa handlar det om mycket stora summor. Totalt ökade kostnaderna med över 91 000 kronor 2022, och för 2023 väntas ökningarna bli ytterligare nära 37 000 kronor. Då har banken räknat med hög belåning, rörliga räntor och rörligt elpris. I södra Sverige där elpriserna är dyrast, är ökningarna ännu större.

– Vi ser att hushåll under 2022 tagit av sparade pengar.

Positiva tecken anas

Ändå, den värsta chocken ligger bakom oss, tror han. Det var 2022 som räntorna steg så kraftigt. Kanske kan man också se positiva tecken i den amerikanska ekonomin, inflationen där kan ha peakat, tror han.

– Den återhållsamma finanspolitiken innebär också att det finns verktyg för att hjälpa hushållen, säger Américo Fernández.

Sharon Lavie, privatekonom på Schibsted, har också räknat på hur kostnaderna har utvecklats. Maten har stigit med runt 20 procent under 2022, och räntorna har gått upp från cirka 1,2 procent till 4 procent för ett vanligt bostadslån.

Kostnaden för ett lån på 3 miljoner kronor har ökat från ungefär 3 000 kronor per månad till 10 000 kronor. Hittills, vill säga. Riksbanken har flaggat för ytterligare höjningar av styrräntan.

Hyresgäster har också fått högre kostnader, men ännu har inte hyresförhandlingarna blivit klara överallt. Fast det kommer hyreshöjningar framöver.

– Jag tycker att man glömmer bort hyresgästerna i det här, säger hon.

Annons

Till det kommer förstås elen, som ingen kan säga säkert vad den kommer att kosta.

– Det är så makalöst hemskt. Man måste verkligen försöka att täppa till alla små hål, säger hon.

När vi blickar framåt under 2023 så tätnar det ekonomiska mörkret. Konjunkturinstitutet spår en längre och djupare lågkonjunktur än tidigare prognoser, och regeringen ser också en rejäl nedgång framför sig, med stigande arbetslöshet.

– Hushållen har aldrig varit så här deppiga, men de har ändå fortsatt konsumera, säger Américo Fernández.

Kanske har hushållen levt i någon slags förnekelse, funderar han, hur som helst har de fortsatt att shoppa och konsumera i ganska stor utsträckning under 2022. Men så blir det nog inte framöver, tror han.

– Nu drar man nog i handbromsen. Då kommer det att påverka ekonomin i stort ännu mer, säger han.

Fast det kommer helt enkelt att handla om att göra av med mindre pengar än vad man får in framöver, konstaterar Anders Stenkrona. Han rekommenderar en stenhård budget, köpstopp och en ordentlig genomgång av vad man verkligen måste ha och vad man kan avvara.

Ta från bufferten

Om det ändå inte går ihop, och man har lyckan att ha en buffert, så är det nu som det är dags att nalla på den, enligt honom.

Sharon Lavie håller med. Det är för sådana här tider vi sparar. Hon rekommenderar också att man verkligen försöker strypa sina utgifter. På alla plan. Till exempel kan man kontakta Centrala studiestödsnämnden och be att få pausa avbetalningarna på studielånet, och sin bank för att få pausa amorteringar på bolån

– Ta bort, pausa och jämka, säger hon.

Annons

Anders Stenkrona tycker också att man ska undersöka om det möjligen kan gå att öka sina inkomster.

– Kanske genom att hyra ut ett rum, eller hyra ut sin bostad då man är borta, säger han.

Fakta: Tre år av lågkonjunktur

Tre år av lågkonjunktur ligger framför oss, enligt en färsk prognos från Konjunkturinstitutet (KI).

Konjunkturinstitutet har sänkt BNP-prognosen för 2023 kraftigt. Det blir en nedgång på 1,1 procent, enligt en ny upplaga av Konjunkturläget.

Återhämtningen 2024 blir måttlig, med en tillväxt på 1,3 procent följt av 3,1 procent 2025, enligt KI.

Även Regeringen spår att lågkonjunkturen håller i sig till 2025. I en ny prognos bedömer man att Sveriges BNP sjunker med 0,7 procent under 2023.

Källa: Konjunkturinstitutet, Regeringen

Fakta: Tre år av lågkonjunktur

Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted, har räknat på hur räntekostnaderna, maten och elen har ökat.

För varje lånad miljon har kostnaden stigit med 2 333 kronor under 2022. Från en bolåneränta på 1,2 procent till 4 procent.

Elkostnaderna för nästa år bygger på prognoser för snittpriset, som varierar.

Sharon Lavie har räknat på cirka 51 öre för elområde 1 och 2 i norr, 2:17 kronor för elområde 3 och 3:15 öre för elområde 4.

Då stiger elkostnaden 2023 för en villa med 20 000 kWh förbrukning med 18 300 kronor i elområde 3, och 32 800 kronor i elområde 4.

Sharon Lavie pekar på att även andra kostnader har höjts. Till exempel har kostnaden för avfallshantering höjts på många håll, liksom VA-taxorna.

Källa: Sharon Lavie, Schibsted

Fakta: Tre år av lågkonjunktur

SEB har räknat på hur kostnaderna för olika hushåll utvecklats under 2022, och hur prognosen kan bli 2023. Ökningen för en barnfamilj med två barn var (i genomsnitt för riket) nästan 91 000 kronor under 2022. För 2023 väntas kostnaderna öka med runt 37 000 kronor.

I södra Sverige, där elpriserna är som högst, är kostnadsökningen för barnfamiljen hela 103 000 kronor för 2022, och kan bli 69 000 för 2023.

Då har SEB räknat med 85 procent belåning, rörliga räntor, rörligt elpris och en förbrukning för en villa på 25 000 kWh per år. Inkomster och bostadspriser är genomsnittliga.

SEB har också räknat på ett pensionärspar i villa och ett par i lägenhet. Där ligger ökningarna under 2022 på cirka 43 000 för pensionärsparet (belåning 20 procent och 20 000 kWh elförbrukning) och 54 000 för paret i lägenhet (85 procents belåning, elförbrukning 5 000 kWh).

Källa: SEB

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons